- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европски стручњаци упозоравају: Санкције неће наштетити Русији због погрешне процене Запада

© Fotolia / Pit24Еври и рубље
Еври и рубље - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Пратите нас
Западне земље уводе санкције Русији, јер је погрешно сматрају економски слабом, пише издање „Дојче виртшафтс нахрихтен“, позивајући се на аналитичара компаније „Голдмани Холдинг".
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана

„Руска економија је у релативно здравом и стабилном стању. Порез на доходак је 13 одсто, регулација пословања ниска, дуг јавног сектора износи мање од 20 одсто", напомиње експерт компаније „Голдмани Холдинг", а преноси „Дојче виртшафтс нахрихтен“ .

Аналитичар такође подсећа да је Русија још 2014. године диверзификовала своје финансијске резерве, смањивши њихову количину у доларима и повећавши удео у еврима, јуанима и злату.
Осам година касније, вредност злата у доларима и еврима порасла је за 60, односно 73 одсто, што је по мишљењу аналитичара, показало делотворност одлука Централне банке Русије.
Он је уверен да би санкције које су уведене Русији могле имати супротан ефекат који би проузроковао пад евра, док би замрзавање руских актива могло негативно да утиче на европске банке.
„Ако цене гаса и нафте наставе да расту, могуће је да ће систем централних банака Еврозоне морати да спасава европске банке", претпоставља стручњак.

Ситуација у Украјини и санкције Запада

Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.
Након тога, западне земље су почеле да уводе санкције Русији, практично свим секторима руске привреде, а бројне земље обуставиле су и авио-саобраћај са Русијом. Према речима портпарола руског председника Владимира Путина Дмитрија Пескова, санкције Запада су веома озбиљне, али се Русија за њих благовремено припремила.
Руске рубље - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
РУСИЈА
Медији: Ердоган најавио коришћење рубље у трговини са Русијом
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
РУСИЈА
Макрон: Без руског гаса, Европу чека тешка следећа зима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала