- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев тражи од Берлина да организује састанак Путина и Зеленског

© Sputnik / СтрингерЗграда председништва у Кијеву
Зграда председништва у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Пратите нас
Кијев се обратио канцелару Немачке Олафу Шолцу за помоћ у организовању састанка председника Русије Владимира Путина и председника Украјине Владимира Зеленског, изјавио је представник канцеларије украјинског председника Игор Жовква.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Једини озбиљни преговори који могу да се воде с Русима били би могући на председничком нивоу. Мој председник је спреман за то. Међународни партнери треба да нам помогну да организујемо такав састанак. Разговарамо с немачким канцеларом о организовању таквог састанка“, рекао је Жовква.
Према његовим речима, Кијев је спреман за дипломатско решавање сукоба, односно да разговара с Москвом о широком кругу питања, међу којима је и разматрање неутралног статуса Украјине, уз гаранције о безбедности.
Жовква је, међутим, нагласио да су Кијеву неопходне гаранције безбедности и од САД, Велике Британије и Немачке, односно да му гаранције које би Украјини дала само Русија нису довољне.
Жовква је додао да је директан контакт Зеленског и Путина неопходан „да би се окончао страшни рат“. Истовремено је нагласио да је главни услов Кијева за вођење ових преговора прекид ватре и повлачење руских трупа из Украјине.
Русија и Украјина су претходно одржале три рунде преговора. Током другог круга, стране су постигле договор о заједничком обезбеђивању хуманитарних коридора за евакуацију грађана, доставу хране и лекова, али хуманитарни коридори нису у потпуности функционисали.
Очекује се да ће се руски министар спољних послова Сергеј Лавров и украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба састати у четвртак на маргинама Дипломатског форума у ​​Анталији, уз учешће турског министра спољних послова Мевлута Чавушоглуа, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова раније на брифингу у Москви.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Подкаст
Љубинка Милинчић: Мантра да је Русија ујединила Запад — велика лаж
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
СВЕТ
Шолц: Свесни смо озбиљности ситуације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала