- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Океан Пекић“: Три деценије од одласка славног писца

CC BY-SA 3.0 / Ljiljana Pekic / Борислав Пекић
Борислав Пекић - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Пратите нас
Мултимедијални пројекат „Океан Пекић“, посвећен животу и стваралаштву једног од највећих српских писаца друге половине двадесетог века покушај је да се фотографијом, документом, личним предметима, рукописном грађом изнова скрене пажња на непролазне вредности књига које је писао Борислав Пекић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Реч је о изложби која ће у петак, 11. марта бити отворена у Библиотеци града Београда и која ће покушати да завири у велику литературу, пишчеву „радионицу“, као и у остварену и релевантну биографију.
Обимна грађа изложбе презентована је на тридесет и осам великих плаката који су подељени у две целине. Прва прати шездесетдвогодишњи живот Борислава Пекића, од најранијег детињства до последњих тренутака, док другу велику целину изложбе представљају плакати који прате Пекићево стваралаштво.
Из рукописне грађе писца одабрано је неколико страница дневничких записа, као и скице, карте и албуми везани за настанак „Златног руна“, а из богате архиве породице Пекић скениране су многе повеље, награде и признања које су додељиване писцу за књиге, радио драме и позоришне представе. У витринама се могу видети многи оригинални пишчеви премети које је изабрала и за ову прилику уступила породица Пекић.
Изложбу прати и богато илустровани каталог, као и Пекићеви интервјуи дати РТС-у.
Изложба је настала 2007. године, у продукцији Библиотеке града Београда, али ју је за ову прилику њена ауторка, Олга Красић Марјановић, проширила новим плакатима и документима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала