- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Откриће на Антарктику: Пронађен брод нестао пре једног века /видео/

© Фото : Youtube/GBNews/PrintscreenОстаци брода Ендјуренс нађени на Антарктику
Остаци брода Ендјуренс нађени на Антарктику - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Пратите нас
Олупина поларног истраживачког брода „Ендуранс“, који је пре више од једног века потонуо 3.000 метара испод океана пошто је претходно оштећен ледом, пронађена је у водама Антарктика, саопштио је тим који је трагао за тим бродом.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Једрењак са три јарбола изгубљен је у новембру 1915. током неуспелог покушаја британског истраживача Ернеста Шеклтона да први пут пређе Антарктик.
Претходни покушаји да се лоцира дрвена олупина, чију локацију је евидентирао њен тадашњи капетан Френк Ворсли, пропали су због тешких услова у Веделовом мору окованом ледом испод којег се брод налази, преноси агенција Ројтерс.
Међутим, мисија „Ендуранс 22“, коју је организовала хуманитарна организација „Фокландс Меритајм Херитејџ Траст“, користећи напредна подводна возила опремљена камерама и скенерима високе дефиниције, пратила је остатке брода.
Снимци показују да је брод у изузетно добром стању, а његово име је јасно видљиво на крми.
„Преплављени смо срећом. Ово је далеко најбоља дрвена олупина брода коју сам икада видео. Нетакнута је и одлично је очувана“, изјавио Менсун Баунд, директор истраживања експедиције.
Упркос томе што су остали насукани на леду, 28-члана посада „Ендуранса“ вратила се кући жива. Пешачили су преко морског леда, пре него што су испловили у три чамца за спасавање и стигли до ненасељеног острва Слонова.
Одатле су Шеклтон и посада веслали око 800 миља (1.300 км) на чамцу за спасавање до Јужне Џорџије, где су потражили помоћ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала