- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Премијера филма „Било једном у Србији“: У главној улози Лесковац - српски Манчестер /видео/

© Фото : ПромоБило једном у Србији
Било једном у Србији - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Пратите нас
Филм „Било једном у Србији“ аутора и продуцента Звонимира Шимунеца и редитеља Петра Ристовског прича је о Лесковцу - српском Манчестеру који постаје део Европе између два светска рата.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Кад се оде у Лесковац, то је као да се оде у неку бању где се људи само смеју, где су проблеми увек са стране и где се живи ради живота. Мислим да смо то у некој линији филма успели да покажемо. У једном тренутку сам чуо причу о српском Манчестеру и да је Лесковац на великим светским изложбама добијао награде признате у свету које су се додељивале градовима које просперитетом и индустријом личе на Манчестер. Лесковац има вишка историје и заиста се надам да ће неко снимити наставак индустријализације овог града“, каже Звонимир Шимунец који је на овом филму радио чак десет година.
Редитељ овог остварења је Петар Ристовски који истиче да би овај филм могао да упореди с италијанским и шпанским кинематографским узорима.
„Мислим да смо успели да створимо посебан карактер овог филма и сматрам ово једном великом победом целе ауторске екипе. Предео око Лесковца је најлепши у Србији, а занимљиво је да смо снимали на речици у којој живи црв због кога је та вода мека, а мекоћа те воде појефтињује производњу вуне и зато је све кренуло из Лесковца. Вучјанка река је природно богатство и друга најмекша вода у Европи“, наводи редитељ.
Главног јунака Цонета, носиоца индустријских промена у Лесковцу, поносно игра Виктор Савић који открива да је Цоне током Првог светског рата био у Енглеској, развијенијој земљи где је научио занат који је после пренео у Лесковац.
„Имао је времена да развије самокритику и да, када год се нађе у блату, успе да се издигне и настави даље“, каже Савић.
О „урокљивој девојци која постаје цвет “ и својој улози Ружице, рођена Лесковчанка Слобода Мићаловић истиче је да јој је драго што је град у којем је рођена и одрасла добио своју причу.
„Драго ми је и што ће гледаоци моћи да виде какав је то град некада био, у нади да ће он такав поново бити. Ружица је баш слика менталитета и мале средине која вас често уме и те како да угуши и етикетира. Све док се не нађе неко ко ће је приметити и у њој пробуди цвет“.
У филму се у улози Динета, нашао Немања Оливерић, а поред њега играју Зоран Цвијановић, Драган Петровић Пеле, Мира Бањац, Божа Марјановић, Андрија Стоилковић...као и Иван Бекјарев коме је ово последња улога. Сценографкиња на филму је Ана Милошевић, костимографкиња Драгица Лаушевић и директор фототграфије је Далибор Тонковић.
Београдска премијера заказана је за вечерас, док ће новосадску и бањалучку премијеру филм „Било једном у Србији“ имати 10. и 12. марта.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала