- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зеленски се одриче НАТО-а, али одлучују – неонацисти

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Пратите нас
Украјинска страна преговоре користи за куповину времена а контраверзне поруке Зеленског упућују на два закључка. Први, да не постоји добра воља да се овај сукоб реши на преговарачкој платформи са Русијом, и друго - чак и да она постоји, реализација на терену не зависи од њега већ од неонациста који држе Украјину у шаци.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Емотивни говор председника Украјине који је подигао британски парламент на ноге сем проблематичног тумачења ситуације на терену садржи и неколико елемената који упућују да је „спремност на компромис поводом Крима и Донбаса“ у преговарачком процесу са Русијом - била само реторичка акробатика бившег комичара.
"Украјина није желела овај рат, али ако нам поставите Шекспировско питање: бити или не бити, наш одговор је бити", рекао је Зеленски и парафразирајући Винстона Черчила поручио да ће се Украјина борити „ у шумама, на пољима, на плажама, на улицама, по обалама река".
Овом излагању у британском парламенту претходило је признање да се „охладио од НАТО-а“ те да се простор за преговоре са Русијом, уз одређене уступке по питању статуса Крима и Донбаса, отвара.

Полуге моћи држе најекстремнији делови Украјине

Како у контексту преговорачког процеса са Русијом тумачити ове контрадикторне изјаве, постоји ли спремност Зеленског да окрене леђа НАТО-у или је по среди игра чија правила не одређује он - већ Алијанса са својим неонацистичким снагама на терену?
Не постоји ни спремност али ни могућност да украјинска страна одговорно приступи преговорима и стави тачку на војну операцију Русије у овој земљи, сматра Стеван Гајић, научни сарадник у Институту за европске студије.
© Sputnik / Евгений Котенко / Уђи у базу фотографијаВојници батаљона "Азов" полажу заклетву у Кијеву
Војници батаљона Азов полажу заклетву у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Војници батаљона "Азов" полажу заклетву у Кијеву
Он оцењује да је ограђивање Зеленског од НАТО у функцији одуговлачења и куповине времена и да је тешко говорити о компромисима или уступцима према Русији све док се полуге силе налазе у рукама нејекстремнијих елемената Украјине.
„Ако се нешто договоре руска и украјинска страна, реализација зависи искључиво од добре воље Азова. Најочигледнији пример за то је Мариупољ и чињеница да још није почело масовно извлачење цивила из градова хуманитарним коридорима. Зеленски нема потпуну контролу над трупама на терену, и најважније, он је све време талац НАТО коме је јасно да украјинска војска не може војно да победи али то не умањује његову жељу да види што више крви“.

Убиства неистомишљеника

Јасна субординација на терену не постоји, сматра Гајић. Она, прецизира, није постојала од када је Арсен Аваков дао неограничену власт неонацистичким групама, батаљонима и војскама попут Азова.
© Sputnik / Андреј Стењин / Уђи у базу фотографијаСитуација у Кијеву у фебруару 2014.
Ситуација у Кијеву у фебруару 2014. - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Ситуација у Кијеву у фебруару 2014.
„Азов је организован као СС, као партијаска војска с тим што су, узимајући нешто и од бољшевичког система, они покушали да избегну Хитлерову грешку који је на крају рата зажалио што је фокусирајући се само на партијску, губио контролу над оном регуларном војском. То су украјински нацисти исправили тако што су убацили своје људе попут некада комунистичких комесара у револуционарној совјетској армији, у редове регуларне војске. Отуда случајеви да неонацисти убијају официре који размишљају или о предаји или преговорима са Русима“.

Случај без преседана

Гајић подсећа на случај без преседана - убиство једног од преговарача са украјинске стране који није ни затворан ни испитиван већ га је убила Украјинска служба безбедности.
© Sputnik / СтрингерТабла на згради Службе безбедности Украјине
Табла на згради Службе безбедности Украјине - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Табла на згради Службе безбедности Украјине
„Аваков је најодговорнији за нацификовање читавог безбедносног система Украјине где су криминалци и неонацисти преузели контролу. На Западу се о томе ћути као што се некада у ратовима деведесетих ћутало о постојању хиљаде интернационалних и домаћих муџехедина у Босни који су убијали са јасном идеологијом Муслиманског братства изложеној у Алијиној "Исламској декларацији". То се сада дешава у Украјини и то је оно што одређује ствари на терену, укључујући и маневарски простор самог Зеленског“.

Експеримент пројекта Гладио

Читава Украјина велики је експеримент пројекта Гладио, указује Гајић, подсећајући да је тај ЦИА пројекат некада подразумевао прављење структуре испод политичке површине, коју су чинили официри, различити делови служби, војске, полиције, спремни да осујете сваку евентуалну победу и долазак комуниста на власт.
© Sputnik / Андрей СтенинПрипадници полиције на Тргу независности у Кијеву током сукоба демонстраната и полиције 19. фебруара 2014.
Припадници полиције на Тргу независности у Кијеву током сукоба демонстраната и полиције 19. фебруара 2014. - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Припадници полиције на Тргу независности у Кијеву током сукоба демонстраната и полиције 19. фебруара 2014.

„Исти случај је са Украјином. Азов је почео да делује као добровољачки батаљон, а сада их видимо у Харкову, Мариупољу, Кијеву. Они су имали и помоћну полицију, народне дружине, патроле момака који су у униформама малтретирали људе. У њихово опремање и организовање уложен је огроман новац, а трагови упућују да долази из НАТО и ЦИА“, каже Гајић додајући да аргумент који је толико пута чуо последњих година да неонацисти имају свега 3 до 4 посто подршке на изборима у Украјини не значи ништа јер до настанка НДХ ни усташки покрет није имао већинску подршку“.

Маскота која не доноси одлуке

У контексту преговарачког процеса са Русијом то значи, каже Гајић, да Зеленски има одговорност председника државе али врло мало реалног утицаја на збивања на терену.
„Он је као врста маскоте која прича, али не доноси никакве одлуке. Чињеница је да су га догађаји преотели а он постао талац изопачене и до крајњих граница екстремизоване политичке културе у Украјини“.
Гајић закључује да је једини епилог дешавања у Украјини безусловна капитулација Кијева која може да заустави даље крвопролиће. Уколико се то не деси, сматра, Русија ће завршити специјалну операцију, испуњавајући све њене тачке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала