- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден: Колумбија ће добити статус главног америчког савезника ван НАТО-а

© AP Photo / Win McNameeАмерички председник Џо Бајден у Конгресу
Амерички председник Џо Бајден у Конгресу - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден изјавио је да намерава да Колумбији додели статус главног савезника Сједињених Америчких Држава ван НАТО-а.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Данас поносно објављујем да намеравам да прогласим Колумбију главним савезником ван НАТО-а... То сте управо ви“, рекао је он на састанку у Белој кући са колумбијским председником Иваном Дукеом.
Претходно је, почетком овог месеца, у близини туристичког града Картагена, одржана заједничка војна вежба америчке нуклеарне подморнице „Минесота“ и брода „Билингс“ са морнарицом Колумбије. Како је тим поводом објавио колумбијски лист „Ел Тиемпо“, заједничком вежбом приказана је снага савеза у ком је Колумбија најважнији војни партнер САД ван НАТО-а.

Још један савезник на Блиском истоку

Бајден је такође и Катару дао статус главног америчког савезника ван НАТО-а.

„Овим проглашавам Државу Катар основним савезником САД ван НАТО-а у циљу Закона о (страној помоћи) и Закона о контроли извоза оружја“, наводи се у Бајденовом меморандуму за државног секретара Ентонија Блинкена.

Бајден је своју одлуку раније назвао „признањем за вишегодишњи допринос Катара“ за напоре које предводи Вашингтон у војном правцу на Блиском истоку, као и симболом интереса САД за развој билатералног безбедносног дијалога са овом арапском земљом.
Лаборант научно-истраживачке лабораторије у Казању ради на испитивању вакцине против вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
РУСИЈА
Амерички новинар: Нуландова ухваћена у лажи /видео/
Рубље и кинески јуан - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Ново мапирање света: Јачање економског савеза Русије и Кине које може све да преокрене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала