- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик после разговора са Аналеном Бербок: Направити неутралну правну анализу о ситуацији у БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је, после сусрета са шефицом немачке дипломатије Анеленом Бербок, да постоји сагласност да се под покровитељством Немачке направи потпуно неутрална правна анализа о ситуацији у БиХ, без политичке примисли, придодавања и жеља шта би требало у томе да иде.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратитена каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

„Треба да се направи једна сурова формално-правна анализа о томе шта је рађено и каква је ситуација у БиХ и да на бази тог документа разговарамо. Чињеница је да је то министар разумела и да би могло да се деси у наредном периоду, ако то неко не разгради. Мислим да је то добра ситуација“, изјавио је Додик, пренела је РТРС.
Додик је рекао да је Бербоковој поставио питање да ли постоји њена спремност да под околностима, изазваним сукобима у Украјини и много чиме другим, утиче на бриселску администрацију да омекша процедуру за БиХ, како би она добила кандидатски статус за ЕУ, што је, сматра, највредније о чему су разговарали.
Он је истакао и да су његове колеге из Председништва покушале да ситуацију у БиХ представе као нестабилну, што, тврди, није тачно.
„Разговарали смо о Еуфору, његовој улози у овоме свему. Процене (Еуфора) о безбедности треба уважавати, а не неке заблудне политичке пропаганде трице, које најчешће долазе из Сарајева“, рекао је Додик новинарима.
Он је навео да је током сусрета објаснио и да у БиХ нема покрета за сецесију, да унутрашња политичка борба тражења уставне позиције за Републику Српску није сецесија, као и да се од те борбе неће одустати.
Додик је рекао да о санкцијама њему није разговарано, али да је било говора о санкцијама Русији које БиХ није увела.
Према његовим речима, за сат времена, колико је састанак трајао, од својих колега је свашта чуо, како земљом роваре Србија и Хрватска, што није тачно.
„Мислим да она долази из озбиљне земље и да неозбиљне тврдње неће моћи ни да прихвате. Рећи да 50 одсто управља Србија, а да се Хрватска меша у унутрашње ствари БиХ, од стране (Жељка) Комшића је нетачна формулација и не верујем да је она то прихватила као чињеницу. То што Комшић заговара о некој апстрактној БиХ која би требало да се наметне, не уважавајући етничке и историјске реалности је немогућа БиХ“, нагласио је Додик.
Додик је напоменуо да је на састанку рекао и да се будућност Европе не може градити тако што ће се разграђивати поједине државе, као ни да се БиХ не може градити ако се не поштује уставни положај Републике Српске, док Кристијана Шмита нико није поменуо на састанку.
Посета немачке министарке спољних послова Аналене Бербок Босни и Херцеговини - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
РЕГИОН
Додикова порука немачкој министарки спољних послова /видео/
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
РЕГИОН
Додик: Сукоби у Украјини не могу да се доведу у везу са грађанским ратом у БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала