Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Глобалисти нишане СПЦ због веза са Русијом: Зар није и Хитлер хапсио патријарха Гаврила?

© AP Photo / Evgeniy SofiychukВерници се припремају да уђу у воду на Богојављење
Верници се припремају да уђу у воду на Богојављење - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Пратите нас
Предлог резолуција европарламентараца којом се таргетирају „пријатељи Русије“, пре свих СПЦ, само је конкретизација онога што је Карл Билт, могул европске русофобије, мислио када је 2014. рекао да је Православље највећи непријатељ НАТО и ЕУ.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Резолуцијом Европског парламента којом се осуђују наводни покушаји Русије да инструментализује Српску православну цркву и тако је искористи за стварање напетости на Западном Балкану, до краја су разобличени и интереси и крајњи циљ Запада.
О плановима Запада и ЕУ најбоље говоре њихови званичници.
„Европски парламент је забринут због покушаја Православне цркве у земљама као што су Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, а посебно у њеном ентитету Републици Српској, да промовишу Русију као заштитницу традиционалних породичних вредности и учвршћује односе између државе и цркве“, стоји у предлогу Резолуције о спољном уплитању у све демократске процесе у ЕУ, укључујући дезинформисање, чији је подносилац Сандра Калниете из Летоније, чланица европских народњака.

Западни удар на СПЦ

Указујући на руски утицај у православним црквама, европски посланици позивају Европску комисију да у случају доказа, предузме мере, између осталог ускраћивањем финансијских средстава или одузимањем лиценци.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Патријарх Порфирије
Међу 25 потписника овог документа налазе се и предствници ЕУ за Балкан - Владимир Билчик и Виола фон Крамон

„Недопустиво“ чување породичних вредности

Ко може да одузме лиценцу установи старој осам векова, о чему говори овај претећи памфлет европских посланика, те да ли и на који начин он белодано открива где су прави корени русофобије?
© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаДевојчица у Храму
Девојчица у Храму - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Девојчица у Храму
У питању је Извештај специјалног Комитета Европског Парламента о спољним мешањима у све демократске процесе у ЕУ којим се осуђује Русија за све оно што Запад ради, оцењује Слободан Јанковић, научни сарадник у Институту за међународну политику и привреду.
Све оно што се налази у овом документу, укључујући и тачку 121 у којој се помиње СПЦ и Србија, можемо, каже, да читамо као активности Запада које су усмерене против свих народа на свету, укључујући и наш.
„Они за своја непочинтсва оптужују Русију али и нашу Цркву која се овде не помиње као СПЦ већ као православна црква у Србији, БиХ и Црној Гори. СПЦ се спочитава ширење лажних вести, руски утицај и то што она Русију промовише као заштитника породичних и традиционалних вредности. А ко је то данас ако не Русија заштитник ових вредности, да није то ЕУ или САД? У истом документу наводи се да је неопходно заштити ЛГБТ права која, како наводе, крше Русија, Кина, Турска и Азербејџан“, каже Јанковић.

Привиђа им се да је СПЦ испостава РПЦ

Удар на СПЦ која настоји да очува традиционалне вредности нашег друштва, одавно траје, коментарише православни публициста Владимир Димитријевић.
© Sputnik / Павел ЛьвовМонах
Монах - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Монах
„Зар Хитлер није наредио хапшење патријарха Гаврила и владике Николаја, зар миротворца патријарха Павла Запад није називао „ратним хушкачем“,зар не покушавају да српске манастире на Косову и Метохији прогласе албанским наслеђем? Њима се привиђа да је СПЦ испостава РПЦ, јер су Срби „мали Руси. У налету антируске хистерије којој присуствујемо било је само питање тренутка када ће се кренути са „разобличавањем“ и новим ударима на Српску Цркву“.

Једина алтернатива потрошеној идеологији Запада

Два су разлога, сматра он, због којих се Српска и Руска православна црква налазе на удару глобалиста.
CC0 / Pixabay / тржни центар
тржни центар - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
тржни центар
„Прво, њима је циљ да разбију историјске нације, а да од људи направе гомилу потрошача, а Руска и Српска православна црква су остале једине националне установе које обједињавају јединствени етнички културолошки простор руског света и српских историјских земаља. Тај простор су западни глобалисти деведесетих година разбили стварајући нове вештачке идентитете. Други разлог је што руско и српско православље представљају данас једину истинску алтернативу потрошеној идеологији постмодерног Запада, која није идеологија либерализма већ идеологија диктатуре“.

Запад мрзи руског Христа

На питање где су корени руфособије, Димитријевић каже да је на њих најпрецизније указао Карл Билт који је у православљу видео највећег непријатеља.
© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаЛитургија у православном храму
Литургија у православном храму - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Литургија у православном храму
„Чињеница да је Руска Црква благословила руску државну власт на обнову породичних вредности упркос НАТО пропаганде џендерократије и разградње природне породице, Билтовим речима даје на уверљивости. Западни безбожници мрзе „рускога Христа“ (израз Тина Ујевића). Зато је патријарх Вартоломеј, са америчким „бефелом“ и по НАТО налогу, изазвао најстрашнији раскол на Украјини и завадио православне у свету“.

Отворен конкурс за конвертите

У контексту предложене Резолуције и „мера“ против СПЦ које она предвиђа, Јанковић каже да се у овом документу позива на подршку приватном сектору, односно капиталу који би пристао да ради по њиховим узусима против конкретно СПЦ и српског националног интереса, као и цивилном друштву, односно невладиним организацијама.

„Када је реч о НВО, део њих постојано овде деценијама ради и против СПЦ и против интереса српског народа и државе. Што се тиче приватног сектора, то је новост. Ако би се ишло на то да се помажу фирме и правна лица која би деловала у складу са жељама и намерама усмереним против СПЦ, то би проширило фронт“.

Позив на јачање пропаганде

Индикативно је, каже он, да се у тачки где се помињу СПЦ и Србија позива на јачање пропаганде, односно, како они кажу ,стратешке комуникације. Јасно је, упозорава, да ће се ићи на још већу подршку дезинформацијама, наводно зарад борбе за праве и истините вести али по узусима креатора медија на Западу.
Свакако, закључује Јанковић, улазимо у једну ситуацију где ће антихришћанска природа ЕУ све више долазити до изражаја што ће продубљивати поделе у Унији.
„Очекујем наставак дубљих подела и све израженији антиправославни и антисловенски сентимент“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала