- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев свестан да долази у безизлазну ситуацију, покушава да купи време

© Sputnik / СтрингерЗграда Владе Украјине у Кијеву
Зграда Владе Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Пратите нас
Чини се да је Кијев свестан да долази у безизлазну ситуацију и да је боље да што пре уђу у озбиљне разговоре са Русијом. Међутим, Украјина наставља да прима војну помоћ НАТО па делује да руководство преговорима покушава да добије на времену, каже бивши амбасадор Милисав Паић поводом разговора шефова дипломатија Русије и Украјине у Анталији.
Према његовим речима, иако након састанка Сергеја Лаврова и Дмитрија Кулебе две стране нису изашле са неким конкретним договорима, веома је важно да је дошло до сусрета на овако високом нивоу.

Украјинско руководство купује време

„Обе стране су овом приликом могле јасно да изнесу своје позиције. Мислим да украјинско руководство почиње да схвата да време не ради за њих и да Русија није употребила сву моћ са којом располаже, а томе у прилог говори и изјава председника Украјине Зеленског да су они, на неки начин, разочарани у НАТО и да ће вероватно одустати од свог захтева да уђу у Алијансу. Међутим, Украјинци са друге стране настављају не само да примају помоћ НАТО-а, већ и да воде пропагандно-политички рат против Русије“, каже Паић уз оцену да је циљ Украјине да даље подстакне антируску хистерију и стимулише даљу подршку Украјини у овом сукобу.
У том смислу, како додаје, иако Украјина с једне стране испољава начелну спремност за преговоре са Русијом, делује да покушавају да „купе“ време како би им пристигло наоружање и страни плаћеници који су спремни да се боре на украјинској страни.
„Јасно је да слањем помоћи НАТО Украјину гура у што дужи сукоб са Русијом јер им више одговара „прокси“ ратовање са Русијом, него да се сами у то непосредније укључују будући да су свесни да би последице биле катастрофалне. Велико је, дакле, питање шта се заправо на украјинској страни догађа и мислим да ће то непосредно зависити од руских операција у наредних неколико дана. У сваком случају, министар Лавров је искусан дипломата који може да процени да ли се ту ради о неким тактичким корацима Кијева или су они заиста заинтересовани да се нађе једно трајно решење ове ситуације које би узело у обзир интересе обе стране“, сматра Паић.

Да је попустила пред Западом Русија би дошла у проблем

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је и да се руска специјална операција у Украјини одвија по плану и да се Москва залаже за било какве контакте о проблемима украјинске кризе и проналажењу излаза из ње.
Милисав Паић напомиње да је руски шеф дипломатије апсолутно у праву када каже да ситуација у Украјини представља борбу Русије за право да постоји на политичкој карти света.
„Русија је у децембру прошле године понудила озбиљне предлоге за разрешење тензија на линији Москва-САД-НАТО, али ти захтеви Русије нису били озбиљно схваћени. Русија је практично била притерана уза зид и мислим да није имала другог избора осим да то реши на начин који би био упозорење за Сједињене Америчке Државе и НАТО земље да је Русија велика сила, да има своје интересе и да има право да их штити“, категоричан је бивши амбасадор.
И сам је, каже, небројено пута говорио да би улазак Украјине у НАТО представљао испуњење стратешког циља САД да Русији одсеку прилаз Црном мору.
„Да је Русија попустила пред Западом мислим да би имала великих унутрашњих проблема, укључујући и покушаје обојених револуција. Такође, треба имати на уму да су Сједињене Државе издвојиле Кину као најопаснијег непријатеља за постојећи поредак који Америка покушава да наметне, па је у том смислу све оно што се везано за Русију дешавало, од Грузије, преко Казахстана и Белорусије, па коначно до Украјине, било испитивање снага. Тако је Украјина постала оружје у рукама САД и НАТО за дестабилизиацију Русије и померање даље на исток, према Кини“, уверен је Милисав Паић.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је након састанка са украјинским шефом дипломатије Дмитријем Кулебом у Анталији рекао и да ће Русија изаћи из кризе отрежњене свести и више неће имати илузије по питању сарадње са Западом. Лавров је додао да ће Русија учинити све како не би зависила од Запада у областима које су од одлучујућег значаја за земљу.
Након једноипочасовног састанка шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба изјавио је да током сусрета са министром иностраних послова Русије Сергејом Лавровом није постигнут договор о прекиду ватре. Лавров је са своје стране поручио да Русија није ни имала намеру да се током састанка договара о увођењу режима прекида ватре и додао да је Русија потврдила да иницијатива по питању хуманитарних коридора у Украјини остаје на снази.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала