Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нове одлуке Кризног штаба: Које мере се укидају, а које остају на снази /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићДарија Кисић Тепавчевић
Дарија Кисић Тепавчевић  - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Пратите нас
Кризни штаб Владе Србије за борбу против вируса корона на данашњој седници је одлучио да се укида важење ковид пропусница и та одлука ступа на снагу у суботу. Од суботе се укида и ограничење броја људи на скуповима у затвореном, али остаје препорука ношења маске у затвореним просторима, одлучио је Кризни штаб.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
"Поред укидања ковид пропусница, имамо и задржавање препоруке за ношење маски у затвореним просторима. Када је у питању укупан број људи на скуповима у затвореном, укида се лимитација, практично од суботе сви биоскопи и позоришта моћи ће да раде нормално. Када је у питању изолација, она је и даље на снази", саопштила је чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.
Она је додала да је изолација оболелих и даље на снази јер је то основна противепидемијска мера која укључује изолацију од најмање седам дана.
Када је реч о путницима међународном саобраћају, према њеним речима, мере остају на снази, односно за улазак у земљу обавезни су доказ о вакцинацији, доказ о прележаној болести или одговарајући серолошки тест.
Пренела је и да је препорука Националног комитета за имунизацију увођење додатне бустер дозе, за старије до 18 година четврта доза.
"Та друга бустер доза, може да се добије пет месеци после прве, а односи се пре свега на оне који су под већим ризиком од тежег обољења", објаснила је Кисић Тепавчевић.
Она је рекла и да је препорука Комитета увођење бустер дозе за вакцинацију деце од 12 до 18 године.
Истакла је да је забележено смањење свих параметара, од броја прегледа, до броја хоспитализованих у односу на број потврђених ковид случајева и додала да су болнице почеле да се враћају нормалном режиму рада, и да су у овом моменту ковид болнице практично новоизграђене за време пандемије Батајница, Нови Сад и Крушевац.
"Све то условило је да се дође до ублажавања свих противепидемијских мера".
Болничка средина је осетљива и када је у питању било која инфекција, те ће се у складу са тим дефинисати услови о мерама у болницама, а које подразумевају обавезно ношење маске, казала је Дарија Кисић Тепавчевић.
Она је одговарајући на питања новинара рекла да они који се налазе у болници имају читав низ обољења, па та група спада у осетљив део популиције и у зависности од процене ризика доносиће се правила.
На питање који услови треба да буду испуњени како би се прогласио крај пандемије, Кисић истиче да докле год је присутан вирус, постоји ризик.
“Имајући у виду да је прошло две године, сигурно у наредном периоду нас чека одређивање епидемијских прагова, као и са вирусом грипа - не нестаје већ се сели, и зна се када му је сезона. Корона јесте другачија и сигурно читаво здравствено окружење чека дефинисање прагова да ли се ради о епидемији или не, али све иде у прилог томе да ћемо морати да научимо да живимо са вирусом, очигледно то постаје реалност”, објаснила је.
Додала је да је један од параметара на основу кога се одлучује о мерама које у датом треунутку важе и тај који сој је доминантан.
“Када су се уводиле пропуснице био је доминантан делта сој и итекако су одиграле улогу у спречавању ширења вируса. Сада, истраживања показују да у нашој популацији нема делте већ је доминантан омикрон, али, све смо узели у разматрање, умирање је и даље значајно, односно док год једна особа умире то је јако битно за све нас”, истакла је она.
Када је реч о маскама, оне остају на нивоу препоруке.
“Нема санкционисања уколико се не носе, али свако окупљање носи ризик и требало би да, када се налазимо у затвореном простору требало би да носимо маску”, поручила је.
Кисић Тепавчевић указује на податак да је ношење маске због короне је утицало на то да грипа готово нема.
”И даље је најзначајнија мера вакцинација и у том смислу је данашња мера око четврте за пунолетне, односно треће дозе за узраст од 12 до 18 година, јако значајна. Показало се да је вакцина безбедна и да штити у великом проценту од најтежих клиничких слика”, рекла је министарка.
Када је реч о посетама геронтолошким центрима, каже да је преко 95 одсто и запослених и корисника вакцинисано.
“Пратили смо и пратимо из дана у дан епидемијску ситуацију у геронтолошким центрима и уколико нема ниједног оболелог у установи онда су у контролисаним условима дозвољене посете”, закључује Кисић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала