- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Демилитаризацију Украјине спровешћемо до краја, договор о прекиду ватре није ни био у плану

© Sputnik / Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Пратите нас
У Анталији је завршен састанак шефова дипломатија Русије и Украјине Сергеја Лаврова и Дмитрија Кулебе. Лавров је поручио да је ће Русија спровести демилитаризацију Украјине до краја и да договор о прекиду ватре није ни био у плану на данашњим преговорима.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Састанак министара је почео је у пола 10 и трајао сат и по времена. Одржан је на маргинама дипломатског форума, а присуствовао је и турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.
Шефови руске и украјинске дипломатије су након састанка држали одвојене конференције за новинаре. То је био први сусрет министара спољних послова Русије и Украјине од почетка руске војне операције.
Према речима Кулебе, током сусрета са Лавровом је највише разговарао управо о прекиду ватре, али и о отварању хуманитарних коридора.
Шеф украјинске дипломатије оценио је да су преговори са руским министром били сложени. Како је прецизирао, на састанак са Лавровом је дошао са два задатка, а то су организација хуманитарног коридора и примирје бар на 24 часа.

О режиму прекида ватре

Он је изразио наду да ће преговори са Русијом бити настављени. Како је истакао, неопходна је озбиљан, садржајан разговор. Кулеба је прецизирао да је спреман да га настави када Русија буде спремна за то и саопштио да стране нису разговарале о војној помоћи која је пружена Кијеву. Такође је напоменуо да тренутно не види изгледе за прекид ватре.
Са своје стране, Лавров је истакао да Русија није имала намеру да се током састанка са украјинским министром иностраних послова договара увођење режима прекида ватре.
„Нисам изненађен што је господин Кулеба рекао да нисмо успели да се договоримо о прекиду ватре. Овде нико није имао ни намеру да се о томе договара“, рекао је он.
Министар је објаснио да Русија неће правити „паралелну платформу“ по питању решавања кризе у Украјини.
Упозорили смо наше колеге од самог почетка сусрета да од овога нећемо правити паралелну платформу, како би то, претпостављам, желела украјинска страна, будући да Кијев увек покушава да рад на имплементацији договора замени новим форматима преговора како би изашли на насловне стране у новинама“, рекао је.

Борба Русије за право постојања на политичкој карти света

Дипломата је нагласио да ситуација у Украјини представља борбу Русије за право да постоји на политичкој карти света.
„Наравно, сада је реакција Запада на наше поступке потпуно помахнитала, показује да се заиста води борба на живот и смрт, за право Русије да постоји на политичкој карти света уз потпуно поштовање њених легитимних интереса“, прецизирао је он.
Русија је до последњег тренутка хтела да реши питање осигуравања своје безбедности дипломатским путем. Ми смо послали документ са предлозима САД и НАТО по свим кључним питањима европске безбедности узимајући у обзир интересе безбедности свих страна континента, укључујући и Украјину. Нама је речено да је Украјина њихова и да ће они заједно са Кијевом решавати њену судбину“, казао је.
Такође је рекао и да Русија никада није користила нафту и гас као оружје. Како каже, ако Европа одлучи да престане да купује руске енергенте, Русија је неће убеђивати у супротно.

О породилишту у Маријупољу

Породилиште у Маријупољу одавно је постало база за екстремисте, али тамо нема ни пацијената ни особља, осврнуо се Лавров на питање гађања породилишта.
„Породилиште – није први пут да чујемо хипотетичке узвике о такозваним 'зверствима руских Оружаних снага'. Седмог или шестог марта, сада се тачно не сећам, али на седници Савета безбедности УН наша делегација је изнела чињенице да су то породилиште одавно заузео батаљон 'Азов' и други радикали, да су отуда истерали све породиље, све медицинске сестре и уопште комплетно особље. То је била база ултра-радикалног батаљона“, рекао је Лавров на конференцији за медије.
Како је истакао, ти подаци су изнети пре три дана.
„Стога сами извуците закључке о томе како се манипулише јавним мњењем у целом свету. Видео сам све те извештаје. Веома емотивно, али нажалост друга страна било које ситуације, страна која омогућава да се стекне објективна представа, никада не ужива посебну пажњу“, оценио је шеф руске дипломатије.

О хуманитарним коридорима: Иницијатива остаје на снази

Шеф руске дипломатије је истакао да је Русија потврдила да иницијатива по питању хуманитарних коридора у Украјини остаје на снази. Такође је рекао и да овај сусрет неће бацити сенку на преговоре који се одржавају у Белорусији.
Руска специјална операција у Украјини одвија се по плану, истакао је министар. Према његовим речима, Москва се залаже за било какве контакте о проблемима украјинске кризе и проналажењу излаза из ње.
Он је подсетио да је Русија на последњој рунди преговора у Белорусији изнела конкретне предлоге за регулисање ситуације у Украјини, као и да је Кијев узео у разматрање руски нацрт и уверио да ће ускоро дати конкретан одговор, додао је Лавров.
„Москва се залаже за било какве контакте по питању украјинске кризе како би се пронашло решење“, констатовао је он.

Процес демилитаризације Украјине неопходно спровести до краја

Према речима министра, процес демилитаризације Украјине неопходно је спровести до краја и да са њим не треба кочити.
„Ми и дан данас желимо да дипломатија решава сва питања, али овог пута смо јасно објаснили да је неопходна демилитаризација Украјине, да је неопходна денацификација Украјине, те да се са тим процесима не сме кочити из разлога што је претња за Русију из те земље директна – војна, културна, информациона, језичка и цивилизацијска, те да је она постала неодложна“, истакао је.

Европско оружје може доспети у руке терориста

Лавров је такође упозорио да Европа шаље у Украјину на хиљаде преносних ракетних система, као и да оружје може да доспе у руке терориста.
„Они који пумпају Украјину оружјем и шаљу плаћенике тамо, морају да сносе одговорност за своје поступке“, нагласио је министар, додајући да то ствара претњу цивилној авијацији јер је нејасно како ће то оружје бити распоређено.

О биолабораторијама у Украјини: Русија огорчена на САД

Министар се на конференцији за новинаре осврнуо и на тему биолошких лабораторија у Украјини које финансирају САД, рекавши да су оне тајно функционисале у Украјини, а да постоје и у другим земљама.
Русија је огорчена због активности САД у вези експеримената који су спровођени у Украјини на патогенима који се могу користити за хемијско оружје, поручио је он.

О могућем састанку Путина и Зеленског

Говорећи о потенцијалним преговорима на нивоу председника Русије и Украјине, Лавров је рекао да Владимир Путин никада није одбијао такву врсту контакта. Лавров је рекао и да је током разговора са Кулебом било речи о сусрету Владимира Путина и Владимира Зеленског.
„Надам се да ће се таква потреба појавити, али претходно је неопходно спровести целокупан рад који је покренут на преговорима у Белорусији“, додао је.

Москва више неће имати илузије по питању сарадње са Западом

Истовремено, Русија ће изаћи из кризе отрежњене свести и више неће имати илузије по питању сарадње са Западом, казао је Лавров.
Према његовим речима, Русија ће учинити све како не би зависила од Запада у областима које су од одлучујућег значаја за земљу.

„Западу од Украјине треба само једно – да стално ради против Русије, против свега руског“, нагласио је Лавров.

Говорећи о санкцијама против Русије, шеф руске дипломатије је оценио да је Запад за трен ока погазио приватну својину.
„Што се тиче стања руске економије, ми ћемо се сами тим проблемом позабавити, тиме се бави наш председник, а тиме се бави и наша Влада“, додао је.

О НАТО-у: Тако не може да се разговара са Русијом

Лавров је напоменуо да Русија сматра неприхватљивим то што НАТО одбија да узима у обзир интересе Москве по питању ширења Алијансе.
„Рекли су нам – говорите шта хоћете у принципу, али у питање ширења НАТО се не уплићите, ми ћемо то решавати сами, без вас, и не брините се, вашој безбедности НАТО не прети. По ком принципу питања наше безбедности и интересе наше безбедности одређује НАТО уверавајући нас да нам ништа не прети?“, запитао се Лавров и додао да „на тај начин неће моћи да се разговара са Русијом“.

Русија никада не говори о могућности трећег светског рата

Москва никада не говори о могућности трећег светског рата, поготово нуклеарног, али нас узнемирава то што Запад као мантру понавља тезу о могућности таквог сукоба, нагласио је шеф руске дипломатије.
„То им стално искаче у подсвести, али ми о томе никада не говоримо“, констатовао је Лавров.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
РУСИЈА
Путин: Задатке у Украјини спроводе само професионални војници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала