- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Девојка из града" – Прича о Соњи Савић пред загребачком публиком

© Фото : ПромоСоња Савић
Соња Савић - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
Пратите нас
У култном загребачком Кину Тушканац отворена је манифестација под називом „Поново ради биоскоп“ која је ове године посвећена Соњи Савић.
Овом приликом приређена је ретроспектива филмова у којима је Соња Савић остварила своје најзначајније улоге.
Као пратећи програм у холу је постављена изложба „Соња Савић - девојка из града“ у продукцији Уметничке галерије „Надежда Петровић“ из Чачка која је баштиник њеног легата, преноси Танјуг.
Према речима коаутора изложбе Предрага Живковића, Соња Савић је глумила у филмовима који су обележили време у коме су настали и без којих југословенска и српска филмска уметност не би била иста.
Поред паноа са причом о Соњи, њеним улогама, о „Соњином септембру“, посетиоци могу да виде и Соњина ауторска остварења из домена видео арта и експерименталних филмова.
На изложби која је пре три године отворена у Југословенској кинотеци, Живковић је подсетио да је Соња Савић на врхунцу статуса филмске звезде свесно „искорачила из удобне позиције и одлучила да се бави самосталним ауторским радом на једном несигурном пољу, где ништа није обезбеђено ни гарантовано, где постоји само експеримент, али је то било у њој“.
Догађај је реализован у организацији Српског националног већа, Амбасаде Србије у Загребу, Кина Тушканац и Југословенске кинотеке из Београда.
Након Загреба, слични програми у организацији Српског националног већа очекују се у Ријеци и Сплиту.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала