- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Хируршки прецизна операција, а не блицкриг

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуски војник у конвоју на граници са Украјином
Руски војник у конвоју на граници са Украјином - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
Пратите нас
Русија није планирала блицкриг у Украјини. Другим речима, није било наређења да се руска специјална војна операција муњевито оконча, у року од 48 или 72 сата. Руски војни експерти истичу да операција „иде по плану“, а да руска војска „филигрански прецизно“ испуњава постављене задатке демилитаризације и денацификације Украјине.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Од почетка специјалне војне операције Оружане снаге Русије су уништиле више од 2.900 објеката украјинске војне инфраструктуре, око 90 одсто украјинских ПВО система и онеспособљено је 90 одсто војних аеродрома.
Док неки експерти у Србији и иностранству сматрају да руске трупе у специјалној војној операцији у Украјини примењују стратегије „потковица“ или „анаконда стисак“, у Москви поједини стручњаци помињу тактику „котлова“ из којих непријатељ може да се извуче само полагањем оружја. Међутим, руски војни експерт Виктор Литовкин критикује колеге који смишљају такве називе, називајући их „диван-експертима, који нису видели рат“.
Он подсећа да је руска војна операција ушла у 15. дан и оцењује да руске снаге ту операцију спроводе „филигрански прецизним методама“.
„Ми не бомбардујемо Кијев, Маријупољ или Харков, не бомбардујемо ниједан град, не уништавамо објекте од виталног значаја. Гађамо само војне циљеве. За ово време уништени су скоро сви украјински аеродроми. Ниједан авион не може да слети или полети са територије Украјине. Уништили смо скоро 3.000 војних објеката. Генерално, задатак наших Оружаних снага је демилитаризација и денацификација Украјине. Данас се бавимо демилитаризацијом и чинимо све да спречимо Украјину да убија цивиле у Донбасу или било где другде. Потпуно смо уништили украјинску флоту, авијацију, ПВО системе. Остало је још два-три лансера, али, у принципу, све је то уништено“, истиче Литовкин.

Када ће руска војна операција у Украјини бити окончана

Војна операција ће бити завршена после извршења оних задатака које је поставио председник и врховни командант Оружаних снага РФ Владимир Путин, а тичу се демилитаризације и денацификације Украјине.

„Ослободићемо Маријупољ, па Харков и видећемо шта ће даље бити. Нема журбе, јер циљ није окупација Украјине. У крајњем случају, југ Украјине, приступ Украјине Црном мору, биће блокиран. А Украјина ће, хтела то или не, бити принуђена да капитулира. Видећемо под којим условима ће капитулирати и како ће се то десити“, истиче Литовкин.

Руски војни експерти одбацују тврдње и критике да се руска специјална операција „отегла“. Скреће се пажња на чињеницу да је Украјина друга по величини земља у Европи, после Русије. Њена територија је величине скоро као две Немачке. Треба се сетити да је Хитлеру било потребно скоро две године да преко Украјине стигне до Стаљинграда, не штедећи при том цивиле и цивилну инфраструктури.
С друге стране, све што је до сад урађено показало је да Русија не користи пун потенцијал који има руска војна моћ, јер се труди да избегне страдања и цивилне жртве у Украјини.
Када ‘бандеровци’ тј. националистички батаљони постављају борбене системе у стамбена насеља, у близини болница, школа и тако даље, Русија не гађа те објекте. Ми спроводимо темељну, хируршки прецизну специјалну операцију, и то практично ручно са малокалибарским оружјем, бацачима граната и тако даље, а не користимо тешку технику и не отварамо паљбу на њих да не би страдали цивили. Разумем да се то некима не свиђа, јер не могу да окриве Русију за убиства цивила“, каже Литовкин.
Западни и украјински план за Русију предвиђа и хибридни рат, а води се пласирањем лажних вести, монтираних фотографија и снимака у медијима и на друштвеним мрежама. У том контексту, Литовкин наводи и да су оптужбе за руски ваздушни напад, наводно, на породилиште у Мариjупољу неосноване.

„Та зграда се већ две и по године користи као штаб украјинских националиста, добровољачких батаљона и нема никакве везе са породилиштем. Али упркос томе, такве лажи се пласирају, баш као што се пласирају и лажи да се руска операција отегла и да не иде брзо како бисмо желели“, додаје Литовкин.

Експерт оцењује да се руска војска одлично бори, да су сви задаци у вези с уништавањем војне инфраструктуре у Украјини скоро завршени и да има довољно снаге и средства да испуни све зацртане циљеве.
Руски војници су добро обучени, добро опремљени и морал им је на високом нивоу.

Постоји ли ризик од нуклеарног рата

„Запад је све то организовао. Сада се не води рат између Русије и Украјине, него рат између САД и Русије на територији Украјине. Све што се дешава иде у корист САД. Направили су сукоб између Русије и Украјине, покушавају да ослабе Русију, натерали су Европу да објави свакојаке санкције Русији, због чега су добили и контрасанкције. Они су ослабили Европу као свог економског конкурента, а само је у САД све у реду. Американци настављају да тргују са нама…“, каже руски експерт.
На питање да ли би земље НАТО-а могле да уђу у директан војни сукоб са Русијом у Украјини, Литквин каже да је такав сценарио искључен, с обзиром на то да је Русија највећа нуклеарна сила на свету.
„Ако би земље НАТО-а ушле у овај сукоб, по њима би био изведен удар, и то веома снажан и озбиљан. Русија има нуклеарно ракетно оружје и они то врло добро знају. Исто тако знају и да ми, у том случају, нећемо имати задршку у примени нуклеарног оружја против земаља НАТО-а, па су због тога и мирни. Могу да причају шта хоће, да галаме, али им не пада на памет да помажу Украјини слањем својих трупа… То би био трећи светски рат, који би их потпуно уништио, збрисао. Чак и да они изврше нуклеарни напад на нас, Русија је велика држава и то би издржала - преживела би, док они, укључујући и САД, не би то преживели“, оцењује Литовкин.
Експерт подсећа да је Путин наредио да се снаге за одвраћање, које укључују и нуклеарно оружје, ставе у стање високе приправности, али наглашава да ће атомско оружје бити употребљено само у случају да САД и НАТО нападну Русију.
„Путин је на тај начин упозорио западне земље и САД да остану мирни и да се не мешају у сукоб у Украјини, јер би у супротном могао да уследи напад на њих. У руској војној доктрини пише да ако на Русију или њене савезнике нападне држава или коалиција, која има нуклеарно наоружање, онда Русија има право да нанесе нуклеарни удар по тим земљама. Али ако нас не нападну, ми то нећемо први учинити“, закључио је експерт.
Александар Новак - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
РУСИЈА
Новак: Русија је заинтересована за инвестиције из Индије
Становници Маријупоља код зграде градске управе полиције која је страдала у пожару - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
РУСИЈА
Руско Министарство одбране: Напад на болницу у Маријупољу изрежирана провокација кијевског режима
Министарство одбране Русије - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
РУСИЈА
Запад би да оствари машту предака: Распарчати Русију, бацити је на колена и раздвојити од Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала