- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кина: Антируске санкције ће негативно утицати на опоравак глобалне економије

© AP Photo / Sam McNeilКапија на Тргу Тјенанмен у Пекингу
Капија на Тргу Тјенанмен у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
Пратите нас
Санкције Русији ће утицати на опоравак глобалне привреде и нанети штету свим странама, изјавио је кинески премијер Ли Кећијанг коментаришући став Пекинга о украјинској кризи.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Глобална економија је већ под великим утицајем пандемије, одговарајуће санкције погодиће опоравак глобалне привреде и неће донети користи ниједној страни“, рекао је премијер Кине на конференцији за новинаре после годишњег заседања Националног народног конгреса одговарајући на питање о ставу Кине о дејствима Русије у Украјини.
Он је такође нагласио да ће Кина развијати односе сарадње са свим странама у духу узајамног поштовања, обостране користи и обострано корисних резултата, јачајући стабилност света.
Према његовим речима, Кина је увек водила независну мирољубиву спољну политику и развијала билатералне односе без штете по било коју трећу страну.
Како је навео, Кина се нада да ће се ситуација у Украјини решити што је пре могуће.
„Тренутна ситуација у Украјини привлачи пажњу читаве светске заједнице. Кина је такође дубоко забринута. Надамо се да ће се ситуација у Украјини решити и мир вратити што је пре могуће“, рекао је Ли.
Он је истакао да ће Кина наставити да ради са међународном заједницом како би помогла да се мир у Украјини што пре успостави.
„Што се тиче ситуације у Украјини, Кина сматра да је неопходно поштовати суверенитет и територијални интегритет свих земаља, придржавати се основних циљева и принципа Повеље УН и озбиљно се односити према легитимним забринутостима свих земаља у области безбедности“, рекао је Ли.
Он је нагласио да је Кина „спремна да заједно са међународном заједницом игра активну улогу у обнављању мира“.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Као одговор на војну операцију, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Заставе Русије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
Подкаст
Како ће западне санкције погодити Русију | Пророк
Седница лидера земаља-чланица Европске уније у Версају - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
РУСИЈА
ЕУ спрема нове санкције Русији и Белорусији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала