- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„На Загреб се срушио украјински дрон“: Амерички стручњак о паду летелице у Хрватској

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/VargaA/Cropped photo / Беспилотна летелица Ту-141 Стриж
Беспилотна летелица Ту-141 Стриж - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
Пратите нас
Неидентификовани летећи објекат који се срушио у Загребу у четвртак увече могао би да буде украјински извиђачки дрон Ту-141 „Стриж“, каже Тајлер Рогавеј, амерички стручњак за војну авијацију и уредника портала „Вор зоун“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Рогавеј је детаљно проучио фотографије остатака летелице из Загреба и закључио како се готово сигурно ради о дрону.
„Чврсто верујемо да се ради о извиђачком дрону који изгледа као ракета. Вероватно се озбиљно покварио, прелетео целу Мађарску и на крају срушио у Загребу“, написао је Рогавеј у свом чланку у „Драјву“ и изнео још доказа да је дрон у Хрватску стигао баш из Украјине, преноси Јутарњи лист.
„Недавно је објављено да је Украјина у погон ставила дронове још из совјетске ере, а колико је мени познато, Украјинци једини на свету користе дрон Ту-141“, наводи Рогавеј.
Он је објаснио и како је дошао до тог закључка.
„Једно крило је остало нетакнуто што нам је омогућило да упоредимо фотографије. Наравно, збуњујуће је и поприлично алармантно да летелица одлети тако далеко, али што се тиче те врсте дрона, то није први пут, па чак ни и у овом сукобу. Пре само неколико дана један се срушио у Украјини“, наводи Рогавеј.
Објаснио је и о каквој је летелици реч.
„Прилично фасцинантној из совјетске ере. Међутим, Украјинци су је унапредили 2014. године. Реално, ова летелица је више крстарећа ракета него традиционална беспилотна летелица. Лансира се из приколице, рута се унапред одреди и служи за скупљање обавештајних података. Има и падобран, тако да се више пута може употребити“, наводи Рогавеј.
Остаје да се види шта ће о овом инциденту рећи хрватске надлежне службе и хоће ли потврдити теорију Рогавеја, али стручњак је за крај поставио још једно питање.
„Дрон је очито прелетео једну или више земаља. Што ради НАТО-ова противваздушна одбрана?“, пита се овај стручњак.
Полиција, Хрватска, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
РЕГИОН
Хрватски медији: Беспилотна летелица пала у Загребу и направила кратер, пронађена два падобрана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала