- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Провера чињеница“: Амерички медији објавили причу о Бајденовој „препродаји Аљаске“ Русији

© PixabayАљаска
Аљаска - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден није препродао Аљаску Русији, иако је то објавио сатирични портал „Вавилонска пчела“ (Babylon Bee) раније ове недеље. Међутим, изгледа да специјализација медија као сатиричног није била довољно очигледна за „Ју-ес-еј тудеј“ који је спровео „проверу чињеница“ о „распродаји“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Након што је посветио обимни чланак да би демантовао тврдње да Бајден препродаје Аљаску Русији „како бисмо поново могли да почнемо бушити нафту“, „Ју-ес-еј тудеј“ је закључио да је реч о сатири.
„На основу нашег истраживања, оцењујемо као сатиричну тврдњу да Бајден планира да прода Аљаску Русији. Тврдња произилази из чланка који је објавила 'Вавилонска пчела', сатирична веб страница. Нема доказа да Бајден планира да прода Аљаску“, открили су „фактчекери“.
Њихов рад похвалила је и „Вавилонскса пчела“.
„Хвала фактчекерима у 'Ју-ес-еј тудеју' који су открили да је ова прича сатира. Желели бисмо да је повучемо, јер сада схватамо да је лажна и да је потпуно измишљена. Дајемо све од себе да поделимо само сто одсто истините наслове, али понекад погрешимо. Бићемо бољи“, пише на Твитер налогу „Вавилонске пчеле“.
„Вавилонска пчела“ је популарни амерички медиј специјализован за сатиричне приче чији је слоган – „Лажне вести којима можете веровати“.
Раније ове недеље, Џо Бајден је најавио забрану увоза руске нафте и гаса услед војне операције Москве у Украјини. Амерички председник је упозорио да би одлука могла да утиче на ионако високе цене енергената у Сједињеним Државама.
У јануару је Бајденова администрација преокренула политику из Трампове ере која је дозволила нова истраживања нафте у огромним областима арктичке земље Аљаске, како би се „осигурала равнотежа у америчким јавним земљиштима и водама у корист садашњих и будућих генерација“.
Сада када су се Сједињене Државе нашле на ивици енергетске кризе, гувернер Аљаске Мајк Данливи критиковао је Бајденову администрацију због неуспеха да искористи земљу за извлачење неопходних ресурса у време кад Русија вади „огромне количине“ арктичке нафте и гаса.
„Јасно је да ће нас забрана истраживања на савезним земљиштима спречити да дођемо до ресурса који би користили становницима Аљаске и да ће наштетити нашој економији“, рекао је он.
Према проценама норвешке компаније за истраживање енергетике „Ристад енерџи“ од фебруара 2021. године, преостале резерве нафте и нафтних дериватана Аљасци су око 23,3 милијарде барела.
Давне 1867. године, Аљаска је била руска територија, а САД су је купиле од Русије по цени од 7,2 милиона долара.
Запорошка атомска централа под контролом руске војске - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
РУСИЈА
Амерички Конгрес усвојио закон о забрани увоза руских енергената
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала