- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Весни Голдсворти награда „Момо Капор“

© ГеопоетикаКњижевница Весна Голдсворти
Књижевница Весна Голдсворти - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
Пратите нас
Овогодишња награда „Момо Капор“ за књижевност припала је књижевници Весни Голдсворти за роман „Гвоздена завеса“, а одлуку о томе једногласно је донео жири у саставу Мухарем Баздуљ, Радмила Станковић и Вуле Журић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Чланови жирија су у образложењу истакли:
„У свет књижевности, Весна Голдсворти је ушла на велика врата књигом ’Измишљање Руританије’. О различитим ’руританијама’ углавном су писали енглески писци. Међутим, постоји и у опусу Моме Капора Република Козилија, једна варијација на парадигматичну Руританију. Ова фиктивна земља помиње се у Капоровом роману ’Зое’. Управо то је роман који се лепо симболички римује са ’Гвозденом завесом’ јер су оба романи о љубави, о истоку и западу, о епохи те оде великом граду (Њујорку односно Лондону). Политички тешка времена су оквир за велику књижевност. Жирију и Задужбини је част да овом наградом на још један начин укажу на сјајан роман Весне Голдсворти, недвојбено достојан награде Момо Капор.”
© Фото : Љиљана КапорВесна Голдсворти
Весна Голдсворти - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
Весна Голдсворти је књижевница, мемоариста и песникиња која већ више од 35 година живи и ради у Лондону. До сада је објавила пет књига на енглеском језику, које су преведене на двадесетак светских језика. Дугогодишњи је професор креативног писања и енглеске књижевности на Универзитетима Кингстон, Ексетер и Источна Англија, а годинама је радила и као сценариста, продуцент и водитељ на Би-Би-Си радију. На британској станици „Радио 4“ је водила програм „Како пронаћи глас на страном језику“ у коме је британској публици представљала српску музику и поезију.
Роман „Гвоздена завеса“ који је оригинално написан на енглеском језику, недавно је у преводу на српски објавила издавачка кућа Геопоетика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала