- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Тридесет година постојања „Светигоре“

© Фото : Уступљено Спутњику30 година Светигоре
30 година Светигоре - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
Пратите нас
Округлим столом „Светигориних тридесет година – вријеме стварања и обнове“ у библиотеци Његовог преосвештенства Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, данас, 12. марта, након Свете литургије у Цетињском манастиру, почео је дводневни програм обиљежавања великог јубилеја 30 година „Светигоре“ и изласка из штампе њеног 300. броја.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Скуп у организацији Митрополије црногорско-приморске, Издавачко-информативне установе „Светигора“, почео је благословом Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, а у разговорима о тродеценијском путу „Светигоре“ учествују и Епископ пакрачко-славонски Јован, протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, Мирко Тољић, Андрија Радуловић, Милутин Мићовић, Живојин Ракочевић, Будимир Дубак, Драга Бојовић, као и уредник „Светигоре“, Радосав Рајо Војиновић.
Прије 30 година, трудом и љубављу блаженопочившег Митрополита Амфилохија, из штампе је изашао први број „Светигоре“, образника за вјеру, културу и васпитање, из којег се развила велика издавачка дјелатност, затим радио „Светигора“ и читав један информативни систем Митрополије црногорско-приморске.
„Сам назив ’Светигора’ нас везује и за тло на коме живимо: То је име водопада који као да извире из темеља Морачке лавре Немањића, у чему има не мале симболике: Као што водопад Светигора јавља собом понорницу из које настаје, тако се и људски живот и људско стваралаштво темеље на вјери, као понорници свих понорница у нама. Управо тој ’вјери правој, кукавној сироти’ (Његош), вјери наших отаца и праотаца, вјери Православној, крајеугаоном камену нашег постојања и постојаности, биће посвећено највише страница овог листа Цетињске митрополије“.
Митрополит Јоаникије је у уводном слову истакао да је „Светигора“ била жива ријеч и жива струја која је обнављала духовни живот, не само Црне Горе, већ цијелог српства, а тиме и цијелог православља.
„У данашњим тешком временима скромно обиљежавамо 300. број образника 'Светигора' и тиме почињемо прославу 'Светигоре' која се разгранала у више праваца, а посебно истичемо Радио Светигору и Издавачку кућу 'Светигора', данас ћемо поменути неколико ствари, а ако Бог да, овај јубилеј ћемо славити током цијеле ове године“, рекао је Митрополит, нагласивши да је све што је благословио и започео наш блаженопочивши Митрополит Амфилохије, цвјетало је и имало снагу да живи и да напредује, чему прије свега свједочи „Светигора“.
Обиљежавање овог значајног јубилеја, 30 година „Светигоре“ и изласка из штампе њеног 300. броја, биће настављено сјутра, 13. марта, свечаном академијом у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, са почетком у 19 часова.
Изложба „Црна Гора: народ, језик, црква кроз историјска документа“ - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РЕГИОН
Објављен зборник докумената о историји Црне Горе: Испуњен благослов митрополита Амфилохија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала