- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајденов саветник: Кина је упозорена на последице помоћи Русији

© AP Photo / Patrick SemanskyБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
Пратите нас
Америчке власти упозориле су Пекинг да ће бити „последица“ ако Кина покуша да помогне Русији да надокнади губитке од западних санкција, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Пажљиво пратимо у којој мери Кина заправо пружа материјалну и економску подршку Русији. Пренели смо Пекингу да нећемо толерисати нити дозволити било којој земљи да покуша да надокнади Русији њене економске губитке од западних санкција“, рекао је Саливан у интервјуу за „Си-Ен-Ен“ и додао да би то имало последице по Кину.
Истовремено, он је одбио да одговори на питање да ли су САД спремне да уведу ограничења Пекингу ако покуша да помогне Русији да надокнади економске и финансијске губитке од санкција које су увеле САД и њихови савезници.
Саливан је такође напоменуо да америчка војска не учествује у борбеним дејствима на територији Украјине и да неће бити упућена у ту земљу.
„Америчка војска неће учествовати у операцијама у Украјини. Она сада није тамо, али ми ћемо заштитити сваки педаљ територије НАТО-а“, истакао је он.
Раније је портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан изјавио да ће Кина заштитити своје компаније и људе који су се нашли под претњом америчких санкција због трговине са Русијом.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Као одговор на војну операцију, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
РУСИЈА
Кина о забрани увоза нафте из Русије: Махање санкционом палицом неће донети мир и безбедност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала