- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ДНР: Педесетак екстремиста заузело село, држе цивиле као таоце

© AFP 2023 / ALEXANDER ZOBINУкрајинска војска у селу Макучеву
Украјинска војска у селу Макучеву - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
Пратите нас
Милитанти украјинске националистичке организације „Десни сектор“ (забрањена у Русији) успели су да напусте град Маријупољ пре него што је блокиран и да стигну у Запорошку област, где су узели цивиле за таоце, саопштила је Народна милиција ДНР.
Према информацијама добијеним од украјинских војника који су добровољно положили оружје, милитанти „Десног сектора“ први су напустили Маријупољ, навео је портпарол Народне милиције, додајући да се до 50 милитаната упутило из Маријупоља пре његовог потпуног блокирања ка селу Новомлиновка у Запорошкој области.

„Украјински милитанти су узели цивиле за таоце и запленили им мобилне телефоне. Ову информацију потврђују и рођаци мештана села. Милитанти су већ опљачкали све продавнице које су се налазиле у селу“, наводи се у саопштењу.

Према подацима Народне милиције, седам војника 36. бригаде маринаца украјинских снага прешло је на страну ДНР.
Додаје се да је „у Маријупољу за 24 сата евакуисано 63 особе из зоне борбених дејстава, од којих је 15 деце“.
Раније је руски председник Владимир Путин апеловао на немачког канцелара Олафа Шолца и француског председника Емануела Макрона да утичу на власти у Кијеву како би се зауставиле злочиначке акције националистичких батаљона у Украјини, саопштила је прес-служба Кремља након телефонског разговора тројице званичника. Како је наведено, Путин је истакао да националистички батаљони систематски ремете операције за спасавање становништва.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Десант руских снага у Гостомељу - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
РУСИЈА
Руско Министарство одбране: Нацисти „Ајдара“ као таоце држали монахе православног манастира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала