- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сасвим британски лицемерно – напрасно гадљиви на руске паре

© AP Photo / Sang TanРоман Абрамович је познат као нео неко ко воли раскошна славља.
Роман Абрамович је познат као нео неко ко воли раскошна славља. - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
Пратите нас
Одлука Лондона да санкционише седморицу руских богаташа који се нису одрекли Русије у свом лицемерjу је сасвим очекивана и сасвим британска. Некога искористиш максимално, а када почне да ти смета само га се отарасиш. То су увек радили, каже дугогодишњи дописник из Британије, Синиша Љепојевић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Када је у Бритнији „отказано“ чак и једном Чајковском, чија дела не могу да се изводе због руске војне операције у Украјини, кога више може да изненади најновија одлука тамношњих власти да седморици Руса замрзну имовину. После више од две деценије обртања милијарди долара руских богаташа, одједном су постали гадљиви на њихове паре иако су сопственим изумом, „златном визом“ Британци све учинили да их довуку на острво.

Лицемерно на британски начин

Макар мало поштовања није завредео ни Роман Абрамович који је Британцима донео не само паре, него славу и радост да колевка фудбала у оном клупском стигне на врх Европе и света.
„Замрзнути“ власник Челсија је и пре доношења санкција, које су фудбалским речником речено висиле у ваздуху, рекао да га боли што се растаје од клуба на овакав начин.
А само у актуелног шампиона Европе који је то постао други пут за 19 година колико је био на његовом челу, у освајање укупно 21 трофеја, Абрамович је уложио око 2,5 милијарди евра.
„То није само лицемерно. Не могу за то да нађем праву реч. Али то је Британија и она је увек то радила. И према, како их зову, тајкунима из Африке, из Азије. То је тако“, каже Љепојевић за Спутњик.
© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаБританији донео паре, славу и радост, она Абрамовичу санкције
Роман Абрамович - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Британији донео паре, славу и радост, она Абрамовичу санкције
О другим улагањима Абрамовича, осталих санкционисаних Руса, али и других руских богаташа нема, међутим, рачунице.

Обртали огромне паре Руса

Руси су се, како напомиње наш саговорник, више бавили финансијским трансакцијама у лондонском Ситију, него што су, као на пример Кинези, куповали некретнине па имају читав кварт у Лондону који је практично њихов.
Према писању Би-Би-Си-ја, а на основу Хоум офиса - британског пандана Министарству унутрашњих послова – наведено је да је у Британију стигла „значајна количина“, како напомињу, незаконитих средстава из Русије или блиских Русији.
„Колико сада има тог новца то је тешко проценити. Једини познат податак је да су Руси, када је с доласком Путина на власт Русија почела да јача, негде 2004-2005. године, из британских банака повукли 28 милијарди долара“, указује дугогодишњи дописник из Лондона.
Британци су, дакле, окретали огроман новац руских богаташа.
Ту је, како додаје, било и много новца руских банака, јер пола Ситија су, каже он, биле руске банке.

Повлачење после 2014.

Он, међутим, додаје да су још 2014. са увођењем санкција Запада Русији због одлуке Крима да се припоји Русији, многи Руси почели да напуштају Британију.
Први је све продао и отишао Олег Дерипаска, после тога је Абрамноич продао све некретнине, остао му је само Челси. И Усманов који је био већински власник фудбалског клуба Арсенал и деоничар Фејсбука, је све продао и отишао, каже наш саговорник.
Практично они који се, како истиче, никада нису одрекли Русије, а проценили су да ће се ситуација даље заоштравати, углавном су се повукли.
© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаСхвативши куда све води још од 2014. Дерипаска је први све продао и напустио Британију
Олег Дерипаска - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Схвативши куда све води још од 2014. Дерипаска је први све продао и напустио Британију

Само док има користи

Љепојевић напомиње да је у Лондону живело више од 300.000 руских држављана, а према проценама пре две године било их је далеко мање од 100.000.
„Цела политика Запада према Русији је лицемерна, а Британија која је имала доста користи од тих људи, ајде што је увела санкције Русији, али зашто њима. ОНи настоје да казне те људе у нади да ће они променити режим у Русији. То премијер Борис Џонсон и не крије. Он је јавно то рекао. Они се надају да ће на тај начин доћи до промене режима у Русији, да ће ти људи организовати промене, јер је њихов новац угрожен“, каже Љепојевић.
Он напомиње да је долазак Руса у Британију стао већ неколико година. Остали су и средства нису повлачили они који су противници власти у Москви који сматрају да због тога имају заштиту Британије. А на питање да ли то значи да њихову имовину неће дирати, Љепојевић одговара: То не знамо.
Они искористе некога максимално, а када више од њега нема вајде отарасе га се - то су увек радили, закључује саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала