- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Старе швапске и панонске куће продају се чим се огласе

CC0 / Pixabay / Сеоско двориште
Сеоско двориште - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
Пратите нас
Кад је Ђорђе Балашевић својевремено певао о продаји „оне наше кућерде на лакат, па нек је стопут дедина“, на уму је имао љубав. Данашњи продавци оваквих кућа широм Војводине воде се много опипљивијим разлозима. А како се огласе, старе швапске и банатске виле тако и плану.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Ненад Ђедовић, агент продаје у Солис некретнинама из Новог Сада, каже да је потражња за старим војвођанским кућама већа од понуде.
„Углавном се купују швапске куће с почетка прошлог века, салонског типа, са плафонима висине до 4 метра, које карактерише солидна градња и зидови дебљине цигла и по, дакле више од пола метра, а циљ је адаптирање у пословне просторе за ординације, адвокатске или ИТ канцеларије, играонице, апартмане... Осим тога, већина њих има и старе винске подруме идеалне за винарије и ресторане, са константном температуром од петнаестак степени и лети и зими“, каже Ђедовић за е-капију.
Према његовим речима, обично је реч о старим породичним кућама које наследници не могу или немају интереса да одржавају нити да живе у њима, па их продају.

„Реч је о великим квадратурама, од најмање 100 па и до преко 500 м2, а уз то често иде и неколико ари земље. Цене се крећу од 10 до 30.000 евра ако су педесетак километара удаљене од већих места, па и до 100.000 евра ако су ближе градовима“, наводи Ђедовић и истиче да је растући тренд понуде и тражње оваквих кућа приметан у целој Војводини, од Зрењанина, преко Бачке Паланке до Сомбора.

Једна таква аутентична швапска кућа продаје се у ширем центру Зрењанина, површине око 130 м2 плус вински подрум и друге помоћне просторије. Кућа која се нуди по цени од 98.000 евра стара је више од 120 година и припадала је, према речима Ђедовића, војвођанским Швабама, па је потомак чак и долазио деведесетих година да то потражује, али су таква имања махом била национализована после Другог светског рата.
У Банату се доста нуде а и траже и старе банатске куће препознатљиве панонске архитектуре грађене од такозваног набоја – блата и трске, „на бразду“, окренуте ужом страном ка улици или пак на лакат, оријентисане двострано.
Карактеришу их полулучни фасадни елементи и богата орнаментика, двоструки прозори, као и обавезни конк – увучени отворени или застакљени ходник и велике ајнфорт капије, док се старе швапске куће препознају по карактеристичним стубовима на веранди.
Баш због ове богате историје и вредне архитектуре често су, напомиње наш саговорник, под заштитом државе као културна добра, па купци имају обавезу да приликом реконструкције заштите старе фасаде и оставе их у аутентичном облику, пише екапија.
Некретнине - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Тржиште некретнина у Србији експлодирало – где се највише куповало, колико кошта најскупљи квадрат
Некретнине - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
ЕКОНОМИЈА
Пет питања која треба да питате агента за некретнине пре куповине стана
Кућа на селу - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
ЕКОНОМИЈА
Викендице у Србији ће и овога пролећа бити скупе, да ли се исплати купити монтажну кућу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала