- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Снаге ДНР ослободиле Волноваху - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинска војска гађала руски цивилни брод у Азовском мору; На мети и болница у Волновахи

Пратите нас
Специјална операција Оружаних снага Русије у Украјини. Председник Русије Владимир Путин разговарао је са лидерима Француске и Немачке и од њих тражио да утичу на Кијев како би зауставио злочиначке акције националистичких батаљона у Украјини. У међувремену, руска и украјинска страна непрекидно воде преговоре.
На терену, Русија наставља да допрема хуманитарну помоћ у Бердјанск и Мелитопољ.
Са друге стране, Руско државно тужилаштво затражило је од суда да се компанија „Мета“, у оквиру које послују друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм, прогласи екстремистичком и уједно забрани њена активност у Русији.
Најважнији догађаји у последња 24 сата:
Украјинске снаге гађале руски цивилни брод у Азовском мору.
Две стране наставиле преговоре у видео-формату.
Председник Русије разговарао са немачким канцеларом Олафом Шолцом и француским председником Емануелом Макроном; Париз најавио нове санкције.
Начелник руског Националног центра управе одбраном, генерал-пуковник Михаил Мизинцев саопштио да украјинске снаге држе као таоце скоро 7.000 људи из 16 земаља.
Из Брисела поручују да се неће војно мешати у ситуацију у Украјини, док Стејт департмент саопштио да неће вршити притисак на Кијев да уђе у НАТО.
Све о дешавањима у Украјини у петак прочитајте овде.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
06:36 13.03.2022
Гађано село Пантелејмоновка у ДНР, испаљено шест мина калибра 120 милиметара. На мети украјинских снага од јутрос и Доњецк.
05:13 13.03.2022
Украјинске снаге гађале су три насеља у ЛНР, уништена је једна стамбена зграда и оштећена школа, саопштило је представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.
04:13 13.03.2022
Украјинске снаге су гађале вишецевним бацачима „Град“ болницу са пацијентима приликом повлачења из Волновахе, има најмање шест погинулих цивила.
Према речима лекара, они су минирали одељење реанимације и породилиште.
Како јавља репортер Спутњика, на лицу места пронађени су британски системи NLAW и мине са бугарским ознакама.
04:07 13.03.2022
Трамп: Нема ко да разговара са Русима, само ја
Ситуација у вези са Украјином може да прерасте у глобални конфликт јер „нема ко“ да разговара са руководством Русије, сматра бивши амерички председник Доналд Трамп.

„То може да доведе до трећег светског рата, видим шта се дешава. Ако мислите да ће се Путин зауставити: биће све горе и горе, он то неће прихватити. Нема ко да разговара с њим, раније је постојао такав човек – ја. Нико није био толико суров према Русији као ја“, рекао је он на митингу у Јужној Каролини.

Како је додао, САД треба да се избаве од поквареног и пропалог спољнополитичког естаблишмента у сопственој земљи.
„Док нас ти лудаци не доведу до распада нације и трећег светско рата“, рекао је Трамп и додао да упркос слабости, некомпетентности и плашљивости актуелног председника Џозефа Бајдена и даље постоји пут за дипломатско решење ситуације – Русији треба јасно ставити до знања: или преговори о миру одмах сада или тешке последице.
03:36 13.03.2022
Медији: Израел спреман да организује преговоре Москве и Кијева под једним условом
Израел је спреман да организује преговоре Русије и Украјине под условом да нису осуђени на пропаст, пише „Џерузалем пост“ позивајући се на високо позиционираног званичника.

„Из искуства знамо да преговори, који немају шанце, воде погоршању ситуације на терену. Морамо да знамо да ли заиста можемо да будемо од користи. Ако је напредак могућ, учинићемо све“, рекао је тај званичник.

Такође је додао да што се тиче посредовања премијера Нафтали Бенета између Украјине и Русије, израелска страна ништа не намеће.
Председник Украјине Владимир Зеленски јуче на прес конференцији није искључио могућност да преговори две стране буду одржани у Јерусалиму.
Подсетимо, Бенет је у више наврата разговарао са руским председником Владимиром Путином, а прошле недеље је боравио у краткој посети Москви, након чега је разговарао телефоном и са Зеленским а у Берлину са немачким канцеларом Олафом Шолцом.
Прочитајте још:
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
РУСИЈА
Путин и израелски премијер поново на вези: Главна тема – ситуација у Украјини
02:04 13.03.2022
23:56 12.03.2022
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да су сви потврђени хуманитарни коридори у суботу функционисали.
„Сви хуманитарни коридори који су били усаглашени су функционисали. Данас смо успели да евакуишемо 12.729 људи. Хуманитарна помоћ за Маријупољ требало би да стигне сутра у току дана, због тешке трасе конвој је морао да преноћи у Бердјанску“, рекао је Зеленски у видео-обраћању.
23:15 12.03.2022
Међународна агенција за нуклеарну енергију саопштила је да је руска страна демантовала тврдње Украјине о томе да Русија наводно планира да преузме пуну контролу на нуклеарком у Запорожју.
23:12 12.03.2022
Министарство за ванредне ситуације Русије доставило 36 тона хуманитарне помоћи житељима Бердјанска, док су грађани Мелитопоља добили 80 тона помоћи од Фонда Ахмата Кадирова.
Испоручене су различите врсте намирница, храна за децу, средства личне хигијене и друго.
23:07 12.03.2022
Резервни фонд буџета Украјине биће повећан за 50,8 милијарди гривни (око 1,7 милијарди долара) а све у циљу да се омогући додатна подршка секторима безбедности и одбране, рекао је премијер те земље Денис Шмигаљ.
Влада је донела више економских мера, као што је подршка пољопривреди а упућен је позив и бизнисменима да наставе са пословањем где год је то могуће.
Када је реч о резервама гаса у Украјини, према речима Шмигаља, оне тренутно износе 9,5 милијарди кубних метара, а наставља се увоз из Мађарске, Пољске и Словачке и експлоатација на свим објектима осим на оним у зони борбених дејстава.
22:24 12.03.2022
Око 13.000 људи евакуисано је у суботу хуманитарним коридорима из ратне зоне у Украјини, рекла је потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук.
22:18 12.03.2022
Зеленски разговарао с израелским премијером о решавању кризе у Украјини
Израелски премијер Нафтали Бенет и председник Украјине Владимир Зеленски разговарали су о начинима за окончање рата у Украјини и напорима Израела да се разреши криза, саопштено је из кабинета израелског премијера.
„Вечерас су премијер Нафтали Бенет и украјински председник Владимир Зеленски разговарали телефоном више од сат времена. Лидери су разговарали о начинима за окончање борбених дејстава у Украјини и напорима Израела да то учини", наводи се у саопштењу.
Зеленски је данас, у разговору с иностраним новинарима, рекао да би Јерусалим био добра платформа за преговоре Москве и Кијева, као и да верује да би Израел требало да буде међу земљама које би Украјини пружиле безбедносне гаранције.
21:31 12.03.2022
Нови пакет војне помоћи САД подразумева противтенковске и противракетне системе, као и артиљеријско оружје, преносе медији.
Бела кућа је у суботу саопштила да је председник САД Џозеф Бајден потписао меморандум о одбрамбеној помоћи Украјини од 200 милиона долара.
20:15 12.03.2022
Паоло Коељо - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
РУСИЈА
Паоло Коељо: Догађаји у Украјини се злоупотребљавају да се оправда русофобија
19:58 12.03.2022
Беженцы из Мариуполя в автобусе недалеко от пункта оказания помощи эвакуированному населению, который организован МЧС ДНР в селе Безыменное  - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
РУСИЈА
Москва: Украјински неонацисти као „живи штит" користе више од 6.900 људи
18:45 12.03.2022
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
РУСИЈА
Борељ: Европа се неће војно мешати у ситуацију у Украјини
18:25 12.03.2022
Украјинска војска гађала руски цивилни брод у Азовском мору
Украјинска војска гађала је руски цивилни брод „Сормовски 3064“ у Азовском мору. Покренут је кривични поступак, саопштио је Истражни комитет Русије.
„Према подацима истраге, 12. марта украјинска војска која води борбена дејства на југоистоку Украјине гађала је из неселективног оружја руски цивилни теретни брод 'Сормовски 3064“, наведено је у саопштењу.
Наведено је да је у тренутку напада брод био удаљен 12 километара северно од насеља Шебељскоје у Шчербинској области Краснодарског краја на обали Азовског мора. Брод се упутио из грчке луке у луку Таганрог.
Током напада једна од граната је погодила кабину главног помоћника капетана, због чега се брод запалио.
Захваљујући акцијама посаде пожар је локализован, а брод је напустио акваторију у погођеном подручју.
У саопштењу се истиче да се тренутно утврђују све околности инцидента и лица из редова украјинске војске која су учествовала у овом нападу.
17:53 12.03.2022
Преговори Москве и Кијева трају непрекидно у видео-формату
Саветник шефа канцеларије украјинског председника Михаил Подољак изјавио је да се преговори с руском делегацијом непрестано одржавају у видео формату.
Према његовим речима, на преговорима Москве и Кијева формиране су посебне радне групе.
„Ставови Украјине одређени су изузетно тешким претходним директивама“, написао је Подољак на свом Телеграм каналу.
17:50 12.03.2022
Стејт департмент: САД неће притискати Украјину да уђе у НАТО
Сједињене Америчке Државе неће притискати Украјину да уђе у НАТО, саопштио је Стејт департмент.
„Нећемо коментарисати став других чланица НАТО-а, али ми стално говоримо да суверене државе имају право да саме бирају своје савезе и да доносе сопствене одлуке о безбедности. И говорили смо да у процесу овог рата нећемо притискати ни Украјину, нити било коју другу земљу да ступи или не ступи у НАТО“, саопштио је Стејт департмент.
Представник Стејт департмента је у изјави за Спутњик рекао да су САД спремне за дипломатске кораке ради решавања кризе у Украјини које би у Кијеву сматрали корисним.
„Уколико постоје дипломатски кораци које би украјинска влада сматрала корисним, спремни смо да их направимо. Притом руске намере остају јасне, судећи по ономе што се догађа на терену“, рекао је представник Стејт департмента коментаришући изјаву Владимира Зеленског да Запад не учествује у решавању кризе у Украјини.
17:39 12.03.2022
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала