Амбасадор тзв. Косова у Немачкој: Албанци 2004. године заштитили Дечане од „гневне гомиле“

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
Дипломатски представник привремених приштинских институција у Немачкој Фарук Ајети у интервјуу за немачки католички лист „Тагеспост“ изјавио је да је истина да су 2004. године биле нападнуте неке српске православне цркве, али и да су 2004. косовски Албанци, па чак и бивши борци ОВК, заштитили манастир Дечане од „гневне гомиле“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

На питање како је могло да се догоди да српске цркве у марту 2004. буду спаљене, а гробља вандализована, Ајети је поновио тврдњу, коју су одавно демантовали УНМИК и КФОР, да је повод за бруталне догађаје био напад Срба у Митровици на албанску децу која су играла фудбал, пренео је Косово онлајн.
„Из страха неколико деце је покушало да пређе реку, при чему су се утопили. То је било оно што је изазвало нереде. Ово показује колико је ситуација била крхка у то време. Истина је да су тада биле нападнуте неке српске православне цркве. Ово је нарушило међународни углед Косова“, навео је Ајети.
Према његовим речима, влада привремених приштинских институција је предузела мере за обнову свих порушених цркава.
Ајети је рекао и да „спаљивање верских институција никада није било део албанске традицијe“.
Он је у интервјуу изнео и тврдњу да су, како је рекао, „многе српске православне цркве пре много векова биле албанске католичке цркве“.
„Албанци су примили хришћанство у Римском царству много пре него што су Срби дошли на Балкан. Ислам су усвојили Албанци тек под Османлијама. Осим тога српска културна добра на Косову припадају становницима ове земље - не Србије или Албаније, већ Косову“, тврди Ајети.
Ајети је навео и да бивша ОВК није имала никакве везе са трговином органима, а тврди и да је Косово напустило око 60.000, а не 200.000 Срба.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала