- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Дела најпознатијих сликара ковачичке наиве у „Пароброду“

© Фото : Промо / УК ПаробродЗузана Халупова
Зузана Халупова - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
Заједничка изложба двоје најпознатијих сликара ковачичке наиве Зузане Халупове и Марина Јаноша под називом „Из два угла“ биће отворена у Установи културе „Пароброд“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прошле године, навршило се 20 година од смрти Халупове и 25 од смрти Јонаша, па је тим поводом осмишљења заједничка поставка, у циљу да допуни сазнања о ауторима, приближи њихов рад старој и новој публици.
Зузана Халипова позната је у по томе што је традиционалне мотиве допуњавала сопственим орнаментима. Њен карактеристичан стил био је основа њеног успона у области наивне уметности у свету.
© Фото : Промо / УК ПаробродИз два угла
Из два угла - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Из два угла
Мартин Јанош који је за свој рад више пута награђиван, излагао је на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству, као и на међународним изложбама наиве. На међународној изложби цртежа у Италији 1978. године Мартин Јонаш је освојио Златну медаљу, заједно са Далијем и Гутузом. Пишући о његовом цртачком таленту, један ликовни критичар у Италији га је назвао Јонаш Велики. Пет графика Мартина Јонаша отиснуто је у злату и уврштене су у најбоље графике света.
Слике које ће, од сутра, бити приказане на овој изложби у приватном су власништву и део су фонда удружења Наива Арт Култ из Ковачице.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала