- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Евроазијски економски савез и Кина припремају независан међународни валутни систем

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаСамит Евроазијског економског савеза
Самит Евроазијског економског савеза - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
Државе-чланице Евроазијског економског савеза и Кина раде на пројекту независног међународног валутно-финансијског система.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

О томе су се договорили учесници економског дијалога „Нова етапа валутно-финансијске и економске сарадње Евроазијског економског савеза и Кине. Глобалне трансформације: изазови и решења“, која је одржана 11. марта у форми видео конференције.
Предвиђа се да ће систем бити заснован на новој међународној валути која ће се ослањати на индекс националних валута држава-чланица и цена роба на берзама.
Први пројекат ће бити разматран до краја марта.
Како је подвукао министар за интеграције и макроекономију Евроазијске економске комисије Сергеј Глазјев, Кина је прва на свету прешла на етапу опоравка националне економије.
„У складу са општим изазовима и ризицима, који су повезани са успоравањем светске економије и ограниченим мерама у односу на државе Евроазијског економског савеза и Кине, наше земље морају да активирају практичну сарадњу, како на нивоу редовних експертских дијалога тако и на пољу заједничких мера и пројеката“, изјавио је министар.
Учесници дијалога су разматрали и сарадњу у сфери енергетике и информационе технологије, робне трговине, као и мере за адаптацију држава на спољни економски притисак.
Евроазијски економски савез је међународно економско удружење за интеграције, које је формирано 1. јануара 2015. године на бази Царинске уније и Јединственог економског простора. Чланице овог савеза су Русија, Јерменија, Белорусија, Казахстан и Киргизија.
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
РУСИЈА
Санкцијама подривају владе: Путин позвао на уједињење Евроазијског економског савеза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала