- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ветерани упутили писмо: „Тешко је предвидети последице – могу бити опасније него што мислите“

© Sputnik / Антон ДенисовЈегор Титов и Станислав Черчесов
Јегор Титов и Станислав Черчесов - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
Руски и совјетски фудбалски ветерани упутили су отворено писмо председницима ФИФА Ђанију Инфантину и УЕФА Александру Чеферину са захтевом за укидање санкција уведених руским спортистима због ситуације у Украјини.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

ФИФА и УЕФА су раније у заједничком саопштењу суспендовали руске клубове и националне селекције из такмичења под својом јурисдикцијом.
Фудбалски савез Русије је упутио жалбу на такву одлуку Суду за спортску арбитражу у Лозани, а ветерани су одлучили да се лично обрате.
„Ми, ветерани совјетског и руског фудбала не разумемо и не прихватамо вашу одлуку. Фудбал треба да уједињује људе широм света, фудбал је најпопуларнији и најдемократичнији спорт и у њему не би требало да буде места за било какве манифестације дискриминације. Ви сте сами противници тога“, наводи се у писму.
Потписници наводе и да је одлука ФИФА и УЕФА велики ударац за велики број запослених у спортским организацијама и за милионе навијача.
„Тешко је предвидети последице ваше одлуке. Могу да буду и опасније него што можете да замислите данас. Стотине спортиста неће моћи да остваре своје снове и многи ће одустати од тога. То се односи, пре свега, на генерације које долазе. Да ли ће веровати да је фудбал игра једнаких када је једна од најважнијих чланица ФИФА и УЕФА тако лако дискриминисана? Сигурни смо да је искључивање Русије из фудбала велика претња за развој фудбала“.
У писму се наводи да је јасно да је одлука донета због дешавања у Украјини.
„Али, ми не разумемо како искључивање Русије из такмичења може да помогне смиривању геополитичке ситуације? Потпуно супротно, такве одлуке само стварају раздор у фудбалској заједници на глобалном нивоу. Многи од нас су живели у свету „гвоздене завесе“, фудбал је помогао да се нађе заједнички језик и да се догоде промене. Политичка ситуација, на пример, није била препрека да легендарни совјетски голман Лав Јашин добије Златну лопту или да игра у Тиму света усред Хладног рата“.
Потписници, међу којима су Јегор Титов, Станислав Черчесов, Дмитриј Алејничев, Ринат Дасајев и Олег Романцев, указали су да ФИФА и УЕФА морају да укину дискриминаторну и веома опасну одлуку која може да изазове велике последице.
„Верујем да ви разумете да се овде ради о неправди“, закључује се у писму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала