Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хашки тужиоци тврде да су доказали кривицу челника ОВК

© AP Photo / Peter DejongСпецијални суд у Хагу за злочине ОВК
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
Тужиоци суда за злочине ОВК у Хагу тврде да су доказали кривицу Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја за ометање суда и застрашивање сведока.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите ина каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

У завршном писаном поднеску суду, тужиоци су раније затражили да Гуцати и Харадинај буду осуђени на по шест година затвора и на глобу од по 100 евра.
„Оптужени нису изнад закона, они су криминалци... Докази су, ван сваке сумње, потврдили њихову кривицу“, рекла је данас у судници тужитељка Валерија Болићи.
Хисни Гуцати (54), председник Удружења бораца ОВК, и Насим Харадинај (58), потпредседник тог удружења, оптужени су у шест тачака за „кривична дела против правосуђа - ометање службених лица у обављању службених дужности (две тачке), застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка (две тачке)“. Та кривична дела, Харадинај и Гуцати су, по оптужници, починили тако што су, на конференцијама за штампу Удружења бораца ОВК у Приштини, од 7. до 25. септембра 2020, објавили поверљиве документе суда и тужилаштва за злочине бораца ОВК, укључујући и идентитет потенцијалних сведока.
Тужитељка Болићи нагласила је, на почетку завршне речи, да „докази против оптужених не могу бити уверљивији“, будући да се њихови „криминални акти и намера“ могу видети на снимцима са конференција за штампу и из бројних телевизијских интервјуа које су дали.
Ни одбрана, по тужитељки Болићи, није оспоравала да су Гуцати и Харадинај поверљиве судске документе ставили пред новинаре и позвали их да их објаве, знајући да су у њима имена заштићених сведока која се не смеју откривати.
Сведоке су, притом, назвали „издајницима“, „колаборантима“ и „шпијунима“, поручујући им да их нико не може заштитити, јер „сви знају ко су они“.
„Оптужени су потврдили да су то учинили да би овај суд био распуштен“ или опструисан, нагласила је тужитељка Болићи.
Она је подвукла да је неистинита тврдња одбране да оптужени никада нису споменули име ниједног сведока, зато што „докази показују“ да јесу. Уз то, Гуцати и Харадинај прво су подстицали новинаре да обелодане идентитет заштићених сведока, а потом их критиковали што многи то нису учинили.
Изјаве Гуцатија и Харадинаја да су документи „врхунска тајна“ и „строго поверљиви“ доказ је да су они били свесни да је објављивање тих материјала забрањено, подвукла је тужитељка Болићи.
Као доказ криминалне намере оптужених, она је цитирала Харадинајеву изјаву: „За кога су ти документи осетљиви? За мене нису, него за хашки суд који сарађује са Србима“.
Харадинај је новинарима рекао и да су у документима „имена свих сведока за које они (суд) каже да су под њиховом заштитом“. По речима заступнице оптужбе, у тим документима били су подаци о 150 потенцијалних сведока против припадника ОВК. Зато што је заштита њиховог идентитета била угрожена пошто су оптужени објавили тајне судске документе, сведоци су се „уплашили“ и били забринути за своју безбедност.
Болићи је нагласила да је тужилаштво, стога, било приморано да примени низ мера за додатну заштиту 20 до 30 сведока и да два сведока пресели зато што није било друге могућности да их заштити на Косову.
Као доказ да је намера Гуцатија и Харадинаја била да застраше сведоке, тужитељка је навела њихове изјаве да „сви сведоци морају знати да су њихова имена сада позната“ и да они „више не могу бити заштићени“.
„У више телевизијских изјава оптужени су поручили сведоцима: 'Ми знамо ко сте, нико вас више не може штитити'“, истакла је Болићи.
Намера оптужених да опструишу суд доказана је, по тужитељки, њиховим речима да је суд „једнонационалан“, „расистички“ и да „дели Милошевићеву правду“.
Поред тога, Гуцати и Харадинај понављали су да ће и убудуће објавити све заштићене документе суда до којих дођу.
„Они су били спремни и вољни да учине све да зауставе овај суд“, назначила је тужитељка Болићи.
Сам Харадинај то је изразио речима које је заступница оптужбе цитирала: „Суд ће се потпуно урушити зато што су сведоци сада свесни да сви знају ко су они“.
Тужиоци настављају завршну реч, а сутра ће завршне аргументе изложити Гуцатијеви браниоци, пренео је Б92.
Гуцати и Харадинај су у притвору суда у Схевенингену од септембра 2020, када су их у Приштини ухапсиле снаге Еулекса и пребациле у Хаг. У првом појављивању пред судом изјавили су да нису криви.
Суђење Гуцатију и Харадинају почело је 7. октобра 2021, а тужиоци су извођење доказа окончали 10. новембра прошле године. Захтев обе одбране за ослобађање оптужених, расправно веће је одбило 26. новембра.
Одбране Гуцатија и Харадинаја изводиле су доказе од 15. децембра до 2. фебруара ове године.
Пресуду Гуцатију и Харадинају изрећи ће накнадно расправно веће којим председава амерички судија Чарлс Смит, који је и потпредседник суда чији је званичан назив Специјализована већа Косова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала