- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Јубилеј Лордана Зафрановића на Мартовском фестивалу

© Tanjug / TANJA VALICЈугословенски и хрватски режисер Лордан Зафрановић.
Југословенски и хрватски режисер Лордан Зафрановић. - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
Мартовски фестивал, који ће се одржати од 29. марта до 2. априла у Дому омладине Београда, обележиће 60 година рада Лордана Зафрановића уметничком вечери уз обраћање редитеља и приказивање филма „Симфонија небеског рада“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

На 69. Издању Мартовског фестивала биће приказано 77 филмова у такмичарском програму, а о добитнику Гранд прија одлучиваће жири у коме су редитељи Лордан Зафрановић, Милан Никодијевић и Драгомир Зупанц, професор драматургије кратког филма Хајнц Херманс и продуцент Ђанфилипо Педоте.

Омаж преминулим филмским ствараоцима

Жири ће одлучивати и о наградама за најбоље домаће филмове у категоријама за дугометражни документарни, краткометражни документарни, експериментални и видео арт, анимирани и кратки играни филм, а најављено је да је ове године новина у међународном такмичарском програму заступљеност свих родова краткометражног филма.
На Мартовском фестивалу биће додељене и струковне награде за режију, сценарио, камеру, монтажу, анимацију и дизајн звука , а фестивал ће приредити и омаже преминулим филмским ствараоцима Николи Стојановићу, Боривоју Довниковићу и Славују Хаџићу.
Уметнички директор фестивала Дејан Дабић најавио је да ће на отварању фестивала бити премијерно приказан документарни филм „Добруџанска епопеја“ српско-румунског редитеља Синише Драгина који са елементима игране реконструкције говори о учешћу српских војника у Добруџанској бици у Првом светском раду.
Премијере на фестивалу имаће и ауторски документарни филм новинарке Радиотелевизије Србије Сање Драгићевић Бабић „Пребиловци - Тамо и камен има ожиљак“, који говори о страдању српског народа током Другог светског рата, као и „Тко се туче тај се воли“ Данила Лоле Илића из Хрватске који говори о породичном насиљу, преноси Танјуг.

Мањи брат Феста

Председник одбор Мартовског фестивала Андреја Младеновић је подсетио да се након прошлогодишњег двоструког издања, условљеног околностима пандемије, сада та манифестација враћа нормалном ритму.
„Мартовски фестивал представља један од најдуговечнијих фестивала у нашој земљи. Поносни смо што ту традицију одржавамо. Ми ћемо следеће године прославити 70 година фестивала и већ смо започели припреме и рад на монографији поводом јубилеја“, открио је Младеновић.
Градски секретар за културу Иван Карл оценио је да Мартовски фестивал као „старији али мањи брат Феста има све услове да се развија“, али је нагласио да мора „сваке године да се бори и доказује“ поред конкуренције у виду сличних фестивала и друштвених мрежа.
Према његовим речима, и Фест и Мартовски фестивал „морају да проналазе млађу публику и главни задатак је да их подмладимо“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала