- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Професор усталасао Хрватску: Руска акција није агресија, нападају циљеве које је Запад поставио

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуски војни камион
Руски војни камион  - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
Западне земље су дуго припремале терен за данашњи сукоб ширећи НАТО и његова војна постројења на исток Европе, према границама Русије. На тај начин су испровоцирале Москву на војну операцију у Украјини, која је само колатерална жртва у сукобу Русије и Запада, каже професор Славко Кулић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Кулић је пензионисани универзитетски професор, међународно признати стручњак, члан и учесник бројних међународних форума за стратешка питања, аутор више од 70 књига и 400 радова и дугогодишњи коментатор дешавања у свету, наводи Нови лист.
„Проговорио сам пре свих и најавио да ће Запад успети да испровоцира Владимира Путина, односно Русију, да нападне Украјину. Не бих рекао да је то инвазија, него напад Русије на циљеве које је Запад поставио у Украјини без знања украјинског народа. Тамо су постављени центри за биолошки рат против Русије који су усмерени на деградацију те земље као велике силе. Постојање центара за биолошка истраживања у Украјини пре неколико дана јавно је потврдила и Викториа Нуланд, помоћница америчког државног секретара, одговарајући у Конгресу на питања сенатора Марка Рубиа. Изразила је забринутост да ће ти „истраживачки материјали“ сада доћи у руке Руса. Моје је мишљење да су Русију успели да испровоцирају“, каже Кулић за Нови лист.
Он операцију Русије у Украјини не види као агресију, већ као акцију за уништавање циљева које је Запад поставио у Украјини, почевши од лабораторија у којима се производе средства за биолошки рат, па до осталих циљева усмерених против Русије.
„Зашто украјински народ о томе нема информација? Хоћу да се то зна. У Украјини је нападнута политичка олигархија која ратује против Русије уз потпору Сједињених Држава и Европске уније, Пентагона и НАТО-а. Тај рат испровоцирао је западни империјализам. Мислим да је у целој овој причи такозвана инвазија Русије на Украјину споредна, јер се овде примарно ради о тежњи САД-а д одвоји ЕУ од Русије и да Европу добије за себе“, оцењује Кулић.
Према његовим речима, долазак председника Џоа Бајдена на чело САД-а означава почетак нове доминације Сједињених Држава и олигархије која стоји уз председника.
„Амерички народ ту није крив јер о томе ништа не зна. Ни ми овде о томе ништа не знамо јер се шаљу јавне поруке да је Русија извршила инвазију на Украјину ничим изазвана, без икаквих разлога. Они који то говоре, верујем, мораће отићи с јавне сцене јер хрватском народу праве лошу услугу и штету коју ће осетити у будућности“, напомиње професор.

Америка са ЕУ од 1991. припрема нови светски рат

Како додаје, након завршетка Трећег светског рата, а у социологији међународних односа ту се мисли на Хладни рат који је трајао од 1949. до 1989. године довевши до пада Берлинског зида и распада Совјетског Савеза, Америка заједно с Европском унијом припрема нови светски рат.
„То траје од 1991. године, а негде од 1997. западна Европа кренула је у колонизацију источног дела континента, посебно оних земаља које су се одвојиле од Совјетског Савеза или изашле из њега. Реч је о петнаестак држава. Учлањивање тих земаља у Европску унију и НАТО само су инструменти у том процесу – брза НАТО-изација па и ЕУ-колонизација југоисточне Европе по критеријуму права јачег“, сматра Кулић.
Очито, примећује, није тачно да су Руси напали Украјину ничим изазвани, већ зато што је НАТО под вођством САД-а дошао својим ракетама на руску границу.
„Ту се отвара питање ко је овде нападач, а ко се брани. Русија се брани од угрожавања живота у свом простору јер западна доктрина већ дуго сматра да је Русија најуноснија некретнина на свету, коју Запад треба освојити свим средствима“, примећује професор.
На коментар новинара да је украјински народ ту највећа жртва и да је „сличну судбину доживела и Хрватска“, Кулић каже да се то не може тако упоређивати, јер је Украјина сасвим други случај.
„Украјински је народ колатерална жртва сукоба Запада с Истоком. Видећемо хоће ли се до краја овог месеца завршити та прича с уништењем западних енклава у Украјини које ратују против Русије. Чланице ЕУ, па и Хрватска, шаљу тим енклавама помоћ и оружје. Мислим да ће они који то чине сносити историјске последице. И хрватски народ као субјект културе сносиће последице одлука наших политичара који су се приклонили западном империјализму, а који дуго припрема то што се ових дана догађа. Мислим да се нисмо нашли на правој страни историје, него на кривој“, категоричан је Кулић.
Он мисли да се о Украјинцима пуно води рачуна у руској војној акцији којој циљ није уништавање градова и убијање народа, него уништавање енклава у којима је Запад поставио инфраструктуру за рат против Русије.
„Руси имају обзира према Украјинцима јер су то блиски народи, а Украјина је у историји била део Русије којој је Кијев неко вријеме био и главни град. У нашој јавности, нажалост, не говори се истина“, оцењује Кулић.
Професор је уверен да није тачно да руска војска спречава евакуацију цивила из Мариупоља.
„То је пропаганда, као што није тачно да гађају само вртиће, породилишта и основне школе. Не желим сада улазити у питање војних операција. Мене занима што ће се догађати с Европом, па и Хрватском, када се све ово заврши. Занима ме ко ће полагати рачуне за ову несрећу и неистине које су изговорене за обмањивање јавности“, пита се Кулић.
Како каже, зна се да Русија није употребила ни десет посто оружја.
„Има га довољно да све у Украјини сравни са земљом, али то јој очито није циљ. Они који тврде да Руси хоће да побију становништво у градовима не говоре истину. Прочитао сам неке материјале руских генерала и њихове концепције рата против Запада. Дакле, не рата против Украјине, него против Запада. Немојте овај сукоб сводити на Русију и Украјину, јер то доктринарно није тачно. Реч је о руском сукобу са Западом у којем Руси желе да униште западне енклаве у Украјини, од којих неке ратују под неонацистичком заставом и немају везе с Украјином“, оцењује професор.
На питање да ли верујете да ће се рат у Украјини завршити за месец дана, Кулић каже да не зна, али да верује да ће се убрзо знати ко је у свету у праву:
„Ратује се у циљу одвајања Европе од Русије која је заробљена са 450 атомских бомби. Пратим тела Европске комисије и знам да се Европском унијом не управља из Брисела, него из једне друге зграде, не из оне у којој се налази немачка влада“.
Овде је, додаје, реч о сукобу наметнутом од олигархије из Вашингтона која је по његовом мишљењу, патолошка, без икакве културне димензије, с обзиром на то што ради другим народима.
„Америка је протеклих година почела да губи доминацију у свету. Она жели Европу задржати за себе, само зато да би јој продавала своју нафту и плин по десет пута вишој цијени од оне каква је била. У овом сукобу Европа ће јако страдати. Европски лидери нису разумели суштину тог сукоба. Вође великих народа нису планетарно зрели када се сукобљавају оружјем преко леђа трећих. Ту украјински народ страда ни крив, ни дужан. Тај народ није јавно информисан о томе ко против кога ратује у Украјини. Ако неко говори да је Русија „ничим изазвана“ покренула агресију на Украјину, онда га ја питам како то да је НАТО својим ракетама дошао на руске границе и како то да се досад о томе ћутало, укључујући и код нас у Хрватској“, каже Кулић и додаје да су то озбиљне ствари и они који то овог часа буду разумели имаће могућност да опстану као субјекти културе.
„У супротном, нестаћемо као субјект културе, јер ћемо сами себе девалвирати не схватајући да су нам ове околности наметнуте, не из Брисела, него из Вашингтона“, упозорава професор.

Кина крајњи циљ

На питање ко ће имати највише штете, а ко користи од рата у Украјини, он каже да је то централно питање.
„Овде се жели ићи на уништавање Русије и њено претварање у другоразредну или трећеразредну силу, како би се лакше извео обрачун с Кином као прворазредном силом. Вође великих народа нису планетарно зрели када једни другима прете нуклеарним оружјем, јер нас то води у самоуништење. Народи Европе имаће у овом рату огромне штете, нарочито када се класична структура европског господарства уруши због мањка енергената, сировина и метала који у великој мери долазе из Русије. Грађанима у Европи, као и у Хрватској, живот ће знатно поскупети“, сматра Кулић.
Излаз у повлачењу НАТО и САД са граница Русије
На питање како се рат у Украјини може зауставити и како се може решити тај сукоб Запада и Русије, Кулић каже да је излаз у повлачењу НАТО-а, односно Сједињених Држава, с граница Русије.
„Верујем да ће Русија након тога компензовати Украјину за оно што је тамо срушено. Постоје начини за заустављање рата у Украјини и сукоба Запада с Русијом, само ако Запад буде разумео тај услов. Повлачење снага НАТО-а с граница Русије је први услов. То значи да проблем и решење није само у Русима, него је проблем у Западу“, каже професор уз напомену да не заговара интересе Русије, већ говори оно што јесте.
„Ово што говорим је проверљиво. Не заговарам ничије насиље. Право на насиље не може имати нико, па ни Руси, нити Американци, спрам света“, рекао је Кулић за Нови лист.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала