- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Тајна стаклених куглица: Шта је открио кинески ровер на тамној страни Месеца

Месец - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
Кинески лунарни ровер „Yutu-2“, који се налази на удаљенијој страни Месеца, недавно је на том неистраженом подручју усред сиве прашине пронашао две прозирне стаклене куглице.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите ина каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Ови фасцинантни објекти могли би да пруже додатне информације о историји Месеца и саставу његове површине. Али „Yutu-2“ није успео да анализира њихов састав тако да су „тајне“ које скривају ова мала округла тела остављене за будуће мисије.

Стакло на Месецу

Проналазак стакла на Месецу није ништа необично. Стакло настаје када се силиконска једињења подвргну високој температури. Месец је у својој далекој прошлости имао активне вулкане, при чему је могло да дође до стварања вулканског стакла. Додатно, до ослобађања интензивне топлоте може да дође и приликом удара мањих објеката, попут метеорита, у површину Месеца при чему долази до настанка стакла.
Планетарни геолог Чи Јонг Шао са универзитета „Сун Јат Сен“ и Кинеске академије наука сматра да су куглице које је уочио „Yutu-2“ настале после удара метеорита. Међутим, то је тешко утврдити са сигурношћу јер већина стакленог материјала која је до сада пронађена на Месецу изгледа другачије од сфера које је открио кинески ровер. „Горе“, наиме, има доста сличних куглица, али су оне обично мање од једног милиметра.
На Земљи тако мале стаклене куглице настају током удара неког тела о површину при чему долази до тако интензивних температура да материјал почиње да се отапа и распршује у ваздуху. Отопљени материјал се након тога поновно стврдне и пада натраг на тло у облику ситних стаклених перли, пише „Сајенс Алерт“.
Али, куглице које је пронашао „Yutu-2“ много су веће, пречника између 15 до 25 милиметара. Наравно, то није први такав проналазак. Мисија „Аполо 16“ пронашла је на Земљи ближој страни Месеца куглице пречника до 40 милиметара за које научници претпостављају да су настале приликом удара метеорита.
Постоје, међутим, разлике између та два открића. Како, Чи Јонг Шао и његове колеге објашњавају, куглице са удаљеније стране Месеца су прозирне или полупрозирне и имају стакласти сјај. Ровер је пронашао још четири куглице које имају сличан сјај, али није утврђено да ли су прозирне.

Лунарни тектити

Куглице су пронађене у близини новијих ударних кратера, што би могло да значи да су настале након удара метеорита, мада је могуће да су се већ и пре удара налазиле испод површине па их је он избацио „на видело“. Кинески научници сматрају да су највероватније настале када се вулканско стакло отопило при удару метеорита, након чега се поново укрутило и притом формирало прозирне куглице.
То би значило да би ови објекти били лунарни еквивалент земаљским формацијама званима тектити – стакластим објектима величине шљунка који настају када се материјал на Земљи отопи, распрши у ваздуху и обликује у куглице када се поново стврдне и падне на површину, пренео је „Индекс“.
Истраживање назива „Translucent glass globules on the Moon“ објављено је у часопису „Сајенс булитин“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала