- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинске снаге ракетирале центар Доњецка, 20 цивила погинуло, међу жртвама има деце /видео, фото/

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаТела цивила погинулих у ракетирању украјинских снага ракетом "Точка У"
Тела цивила погинулих у ракетирању украјинских снага ракетом Точка У - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
У ракетном нападу украјинских снага на центар Доњецка погинуло је 20 особа, а а 28 је рањено, саопштило је Министарство одбране Русије. Међу жртвама има и деце.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Објављени су снимци и фотографије из центра Доњецка, где је, према речима градоначелника Доњецка Алексеја Кулемзина, оборена ракета „Точка У“ у близини зграде Владе.

Како је прецизирао портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков, 20 цивила је погинуло, а 28 особа, међу којима су и деца, тешко је рањено услед напада изведеног са територије која је под контролом кијевског режима, у којем је тактичка ракета „Точка У“ испаљена на центар Доњецка. Те информације потврдило је и Министарство здравља ДНР, додајући да је међу рањенима и једно дете, али да је оно ван животне опасности.

Претходно је штаб територијалне одбране ДНР навео да је на месту пада фрагмената ракете „Точка У“ у центру Доњецка погинуло 17 особа, а да је 28 рањено.
Према речима лидера ДНР Дениса Пушилина, сви рањени су хоспитализовани. Међу страдалима у нападу украјинских снага има и деце, нагласио је он.
„Људи су просто стајали у реду, на станици. По прелиминарним подацима, 20 особа је погинуло. Међу погинулима има деце“, рекао је Пушилин за телевизију „Русија 24“.

Лидер ДНР: Кијев починио ратни злочин

Пушилин је навео да је ракета „Точка У“, која је коришћена у нападу, садржала касетно пуњење. У ДНР-у је у току потрага за системом која је испалила ракету у Доњецку, додао је.
Налазећи се на лицу места где је изведено гранатирање, Пушилин је нагласио да ће офанзивна операција ДНР бити настављена и по могућности убрзана. Према његовим речима, од почетка офанзивне операције изнад ДНР је оборено 15 ракета „Точка У“.
„Мало прецизирање. 'Точка У' је имала касетно пуњење, што је, као што знамо, забрањено. Да није оборена, било би несразмерно више жртава“, објаснио је Пушилин.
Ракетни напад украјинских снага представља ратни злочин Кијева, истакао је он. Лидер ДНР је саопштио да је уторак, 15. март, прошен даном жалости у Доњецкој Народној Републици.
„Монструозни злочин кијевског режима безсуловно спада у ратне злочине. Никаквих покушаја да се оштети управо војна инфраструктура у овом плану није било“, сматра Пушилин.
Према наводима представништва ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре, муниција и фрагменти који су се разлетели након гранатирања регистровани су у домету од 500 метара од зграде Владе.
„Према оперативним информацијама, оружане формације Украјине су користиле тактички ракетни систем 'Точка У' касетног типа, чија је намена била да уништи административни центар главног града ДНР. Најпогођенија локација је Универзитеска улица, у близини зграде Владе“, наводи се у саопштењу.

Народна милиција ДНР: Геноцид над цивилима

С тим у вези, Народна милиција ДНР истакла је да ракетирање центра Доњецка представља терористички акт који су украјинске снаге извеле у циљу геноцида над цивилима.
„Украјинске оружане формације поново су употребиле тактички ракетни систем 'Точка У' при гађању стамбених подручја Доњецка како би извршиле геноцид над цивилима и уништиле важну цивилну инфраструктуру“, наводи се у саопштењу Народне милциије објављеном на Телеграм каналу.
Истовремено, Министарство спољних послова Луганске Народне Републике назвало је ракетирање Доњецка „зверским показивањем зуба злочиначких украјинских власти, које су сатеране у ћошак“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала