- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Увоз оружја у европским земљама у порасту

© Sputnik / Лола ЂорђевићСајам наоружања и војне опреме „Партнер 2021“
Сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2021“ - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
Европске земље су у последњих неколико година повећале увоз оружја за 19 одсто у поређењу са периодом 2012-2016, саопштио је Међународни институт за проучавање глобалних проблема у Стокхолму (СИПРИ).
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Највећи раст увоза оружја међу регионима уочава се у Европи. Током периода 2017-2021. године, увоз оружја у европским земљама порастао је за 19 одсто у односу на 2012-2016. годину. Европске земље чине 13 одсто укупног светског извоза“, пише у истраживању.

Старији научни сарадник програма за оружје на институту Петер Веземан сматра да је раст повезан с погоршањем односа међу европским државама и Русијом.
„Озбиљно погоршање односа међу већином европских земаља и Русијом постало је главни узрок повећања увоза оружја у Европи, посебно у оним државама које не могу да испуне све своје потребе које се тичу њихове државне војне индустрије“, изјавио је Ваземан.
Истиче се да су највећи увозници оружја у Европи били Велика Британија, Норвешка и Холандија. Стручњаци очекују да ће остале европске државе такође повећати обим увоза оружја у наредној деценији, пошто су недавно предале велике поруџбине, посебно за набавку америчких борбених авиона.
Међународни институт за проучавање глобалних проблема у Стокхолму (СИПРИ), основан је 1966. Године и независни је аналитички центар, који се бави проучавањем конфликта, наоружања, као и контролом наоружања и разоружања.
Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
РУСИЈА
Чавушоглу: Санкције против Русије неће решити проблеме
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
РУСИЈА
Столтенберг: Русија би могла да примени хемијско оружје
Споменик потопљеним бродовима у Севастопољу - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
РУСИЈА
Крим: Украјина покушала да „испита“ ПВО полуострва
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала