- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Последице гранатирања на територији Доњецке и Луганске Народне републике - Sputnik Србија

Нова рунда преговора Москве и Кијева данас, ЕУ разматра нове санкције

Пратите нас
Специјална операција Оружаних снага Русије у Украјини. Нова рунда преговора Москве и Кијева најављена за данас, као и нови пакет санкција ЕУ против Русије. Истражном комитету Русије наложена истрага о масовним убиствима цивила у ЛНР и ДНР. Украјински националисти извели диверзију у хемијском комбинату ДНР.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Русије Владимир Путин је као циљ операције навео „заштиту људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Због тога је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Руски лидер нагласио је и да планови Москве не укључују окупацију украјинских територија.
Све о дешавањима у Украјини у суботу прочитајте овде.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
06:39 14.03.2022
06:27 14.03.2022
06:13 14.03.2022
05:32 14.03.2022
У оквиру специјалне војне операције руске војске Крим и Донбас су повезани копненим коридором, саопштио је стални представник Крима при председнику Русије и вице-премијер кримске владе Георгиј Мурадов.
"Крим и Донбас сада повезује копнени коридор на територији Украјине. Под контролу је стављена магистрала од Крима до Маријупоља", рекао је он.
Како је нагласио, већ сада треба размишљати о сарадњи приликом транспорта терета преко кључних лука на Криму и Азовском мору - Маријупоља и Бердјанска.
"У томе је залог развоја читавог региона", нагласио је Мурадов.
04:33 14.03.2022
Америчке компаније "Тесла" и "Спејс Екс" суочавају се са инфлаторним притиском због санкција западних држава против Русије, изјавио је директор компанија Илон Маск.
04:02 14.03.2022
Амерички „Волстрит џорнал“ писао је да су руске власти застрашивале стране компаније у Русији, као што су „Мекдоналдс“, IBM, KFC и друге, конфискацијом имовине или привођењем руководилаца.
Тим поводом се огласила руска амбасада у САД истакавши да се ради о измишљотини.
Амбасада је позвала медије да одустану од праксе ширења лажних вести.
03:14 14.03.2022
Аустралијске власти саопштиле су да уводе санкције против 33 руска бизнисмена и чланова њихових породица.
На удару су , између осталих, милијардер Роман Абрамович, директор "Гаспрома" Алексеј Милер, директор Института "Гамалеја" Кирил Дмитријев и други.
02:48 14.03.2022
ЕУ разматра увођење персоналних санкција за руског милијардера и власника "Челзија" Романа Абрамовича и још 14 особа, пише "Фајненшел тајмс".
Разматрају се и санкције и против руских државних предузећа из области авио-индустрије и изградње бродова, додатна ограничења за банкарски систем, забрана на увоз челика, забрана нових инвестиционих пројеката у Русији и извоза скупих производа.
02:26 14.03.2022
Санкције према Русији и испоруке оружја Кијеву неће решити актуелну кризу, оценила је посланица Бундестага из странке Левице Сара Вагенкнехт.
Оружје које се пребацује у Украјину само продужава кризу, а Кијеву никако не помаже. Обећање о чланству Украјине у НАТО такође није било од помоћи, уверена је она.
Неутрални статус Украјине био би разумно решење, рекла је она у интервјуу за "Велт".
01:13 14.03.2022
Председник Француске Емануел Макрон разговарао је телефоном са председником САД Џозефом Бајденом и председником Украјине Владимиром Зеленским.
Макрон и Бајден су се сложили да се даље појачају санкције против Русије, да подрже Украјину и да предузму кораке у циљу прекида борбених дејстава.
Француски председник је са Зеленским разговарао о наставку преговора са Русијом.
00:37 14.03.2022
Фабрика - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
РУСИЈА
Диверзија националиста у хемијском комбинату, избио пожар, шири се токсични дим
23:42 13.03.2022
Зеленски: Циљ преговарача Кијева да издејствују мој сусрет с Путином
Украјински председник Владимир Зеленски рекао је да је циљ украјинског тима на преговорима са Русијом да издејствују његов сусрет са руским председником Владимиром Путином.
Такође, циљ је да Кијев добије функционалне гаранције али није прецизирао на шта тачно мисли.
У обраћању на Телеграм каналу рекао је и да се мора разговарати и да је захваљујући томе успешно функционисало десет коридора, а током данашњег дана је евакуисано око 5.000 људи.
23:16 13.03.2022
Члан украјинског преговарачког тима Арахамија рекао је да би преговори две стране требало да се наставе сутра у 10.30 по руском времену путем видео-везе.
23:14 13.03.2022
Без договора о коридорима Маријупољу прети хуманитарна криза
Ако у скорије време не буде постигнут конкретан договор о хуманитарним коридорима из Маријупоља, у граду може да се догоди хуманитарна катастрофа, упозоравају из Међународног комитета Црвеног крста.
"Позивамо стране које учествују у борбама да хуманитарне потребе ставе на прво место. Становници Маријупоља последњих недеља преживљавају кошмар између живота и смрти. То мора одмах да се прекине. Мора да им се гарантује безбедност и приступ храни, води за пиће и пребивалишту", поручио је председник организације Петер Маурер.
Црвени крст спреман је, као неутрални посредник, да помогне у успостављању дијалога.
Прочитајте још:
Трудница која наводно напушта породилиште у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
РУСИЈА
Раскринкана монструозна лаж: Азов одавно испразнио породилиште, у рушевинама није било трудница
22:48 13.03.2022
Русија неће молити Америку и Европу да укину санкције. Притисак Запада неће променити курс Москве, поручују из руског Министарства спољних послова.
22:46 13.03.2022
Забрана приступа друштвеној мрежи Инстаграм у Русији је ступила на снагу у поноћ по локалном времену. Роскомнадзор је тражио да се блокира приступ овој друштвеној мрежи због позива на насиље против Руса а у светлу догађаја у Украјини.
22:24 13.03.2022
Хитан састанак Парламентарне скупштине Савета Европе о Украјини 14. и 15. марта
У Стразбуру ће 14. и 15. марта бити одржан хитан састанак Парламентарне скупштине Савета Европе, на чијем ће дневном реду бити разматрање последица руске војне операције у Украјини.
У понедељак је предвиђено обраћање Комитета министара Савета Европе, а најављено је и видео-обраћање председника Украјине Владимира Зеленског.
Уторак ће бити посвећен хитној дебати о ситуацији у Украјини, након које би Парламентарна скупштина Савета Европе требало да усвоји финални закључак.
22:05 13.03.2022
Захарова: Затварањем руског бизниса у иностранству запад своје обавезе претворио у смеће
Насилно затварање руског пословања у иностранству није нормално, западне земље су своје обавезе претвориле у смеће, рекла је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„Није нормално како то Запад ради на силу, затварајући наш бизнис, као и свој бизнис у нашој земљи.. Поводом паничног расположења свих тих људи на Инстаграму и другим друштвеним мрежама, које је већ очврсло, уз уверење да је то заувек: као прво, сад ти људи треба да схвате да реч 'заувек', примењена на оно што гарантује америчка влада – не функционише. Они су просто претворили у смеће све своје обавезе“, рекла је Захарова за телевизијски руски Први канал.
21:30 13.03.2022
Из борбених зона хуманитарним коридорима до сада је евакуисано 140.000 житеља Украјине, саопштила је потпредседница Владе Украјине Ирина Верешчук, а преноси портал „Страна.ua“.
21:00 13.03.2022
Кијев потврдио да се у понедељак настављају преговори с Москвом
Радне групе функционишу непрестано, 14. марта биће одржани преговори Русије и Украјине ради сумирања прелиминарних резултата, рекао је саветник председника Украјине Михаил Подољак.
„Преговори трају непрекидно у формату видео-конференције. Непрекидно раде радне групе. Велики круг питања захтева сталну пажњу. У понедељак, 14. марта, биће одржана преговарачка сесија ради сумирања прелиминарних резултата“, написао је Подољак на Твитеру.
Раније је портпарол председника Русије Дмитриј Песков рекао да руско-украјински преговори тренутно нису у току и да су планирани за понедељак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала