- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајден потписао: За Украјину – „историјских“ 13,6 милијарди долара

© AP Photo / Andrew HarnikАмерички председник Џо Бајден у Белој кући
Амерички председник Џо Бајден у Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден потписао је нацрт закона о финансирању савезне владе до краја 2022. фискалне године у износу од 1,5 билиона долара, укључујући 13,6 милијарди долара војне и хуманитарне помоћи Украјини и земљама у њеном суседству.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Законом се продужава период финансирања владе до 30. септембра.
Како се наводи, Конгрес издваја 782 милијарде долара за одбрану, а 730 милијарди долара за неодбрамбене ставке. Пуни текст документа броји преко 2.500 страница.
Он обухвата до данас највећи пакет војне, економске и хуманитарне помоћи Украјини, који такође укључује трошкове за јачање „источног крила“ НАТО-а распоређивањем америчких снага у том делу.
„Овај нацрт закона укључује историјско финансирање у износу од 13,6 милијарди долара за реаговање на инвазију Русије на Украјину и њене последице по суседне земље. Желим да захвалим руководству Конгреса за тако брзо деловање како би се осигурали неопходни ресурси за наставак одлучног реаговања на кризу у Украјини“, рекао је Бајден.
Амерички лидер је потписао документ на церемонији у Белој кући. Пре тога су иницијативу одобрила оба дома Конгреса.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Као одговор на војну операцију, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Руски војни камион  - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
РЕГИОН
Професор усталасао Хрватску: Руска акција није агресија, нападају циљеве које је Запад поставио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала