- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Чудна теорија, научна фантастика“: Да ли је дрон који је пао на Загреб носио бомбу

© Tanjug / FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASICПад дрона у Загребу
Пад дрона у Загребу - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Дрон који је пао у близини студентског дома у Загребу узбуркао је хрватску политичку сцену после изјаве министра одбране Марија Баножића да је летелица носила бомбу. Сазвана је посебна седница Одбора за одбрану хрватског Сабора, на којој ће се говорити о паду беспилотне летелице, а многи његови чланови не верују у министрову теорију.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Седница Одбора за одбрану хрватског Сабора на чијем дневном реду ће бити пад дрона у Загребу, заказана је за среду, рекао је председник Одбора, социјалдемократа Франко Видовић. Он је додао да ће седница бити затворена за јавност.
„Седница је сазвана искључиво због пада дрона, позвали смо и припаднике Министарства одбране, као и начелника главног штаба оружаних снага“, каже Видовић.
Тврдње саветника министра одбране Жељка Живановића да је на Јаруну пала летелица која је носила бомбу са 40 килограма експлозива, те како је та бомба експлодирала у земљи приликом забијања беспилотне летелице у тло, а да видљиво оштећење није веће „јер је бомба имала кумулативни карактер“ и како се „експлозивни млаз ширио у дубину земље“, Видовић сматра чудном теоријом.
© Tanjug / FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASICМарио Баножић, хрватски министар одбране
Марио Баножић, хрватски министар одбране - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Марио Баножић, хрватски министар одбране
„Могу само да верујем људима који тренутно спроводе истрагу о паду беспилотне летелице. Међутим, с обзиром на то да сам у животу видео пуно експлозија, мени су чудне те тврдње да је приликом пада дрона експлодирала и бомба која је имала 40 килограма експлозива“, каже Видовић.
Он додаје да би штета морала бити већа да се заиста ради о бомби са толико експлозива „без обзира на којој дубини експлодира“.
„Нисам стручњак за експлозиве, али морам рећи да ми та тврдња звучи као научна фантастика. Склонији сам да верујем господину Ивану Селаку, легендарном пилоту (хрватског ратног ваздухопловства у пензији), који каже како су трагови експлозије последица програмираног самоуништења одређених података које носи дрон. То ми је пуно логичније објашњење“, каже Видовић.
Потпредседник Одбора за одбрану, посланик ХДЗ-а, Анте Деур није желео да коментарише тврдње да је дрон носио бомбу која је експлодирала након пада летелице.
„Чекам завршетак службене истраге. Због грађана, да не узнемиравам јавност, не би било коректно давати изјаве пре него што буду познати коначни резултати истраге“, каже Деур.
Члан Одбора, посланик Домовинског покрета, Стипо Млинарић такође је сумњичав према тврдњама да је дрон носио бомбу која је експлодирала након пада.
„Мислим да та беспилотна летелица није носила бомбу, јер да је толико експлозива експлодирало, верујте ми, кратер би изгледао кудикамо другачије, а оштећења би била видљива и на оближњем студентском дому. Мислим да теорија коју износи министар одбране није тачна“, каже Млинарић, преноси Јутарњи лист.
Пад дрона у Загребу - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
РЕГИОН
ХРТ: Дрон који је пао на Загреб носио бомбу од 120 килограма, експлодирала испод земље
Беспилотна летелица Ту-141 Стриж - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
РЕГИОН
Нађена црна кутија: Дрон који се срушио у Загребу носио и експлозив?
Беспилотна летелица Ту-141 Стриж - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
РЕГИОН
„На Загреб се срушио украјински дрон“: Амерички стручњак о паду летелице у Хрватској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала