- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДОНБАСА Лидер Луганска: Пронађена још једна масовна гробница цивила

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографија Леонид Пасечник приликом потписивања указа о признању Луганске Народне Републике ЛНР и Доњецке Народне Републике (ДНР) од стране Руске Федерације.
 Леонид Пасечник приликом потписивања указа о признању Луганске Народне Републике ЛНР и Доњецке Народне Републике (ДНР) од стране Руске Федерације. - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Ексклузивно
Народна милиција ЛНР недавно је на Попасњанском правцу открила масовну гробницу цивила. Тела су пронађена у зони Попасњанске железничке пруге. Непријатељска војска која је одступала извлачила је људе из подрума и користила их као живи штит, каже Леонид Пасечник, лидер ЛНР
Упитан како су ти људи страдали и да ли су претходно били мучени, у ексклузивном разговору за Спутњик лидер Луганске Народне Републике Леонид Пасечник каже да је непријатељска војска стрељала оне који су се супроставили или покушали да побегну.
Неки су успели да преживе. У овом моменту не можемо извршити евакуацију тела због масовног гранатирања оружаних формација Украјине“.
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЛидер Луганске Народне Републике Леонид Пасечник уручује награде припадницима ЛНР на линији разграничења у области Луганска
Лидер Луганске Народне Републике Леонид Пасечник уручује награде припадницима ЛНР на линији разграничења у области Луганска - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Лидер Луганске Народне Републике Леонид Пасечник уручује награде припадницима ЛНР на линији разграничења у области Луганска
Како протичу операције по питању ослобођења окупираних територија Луганске области, нарочито операције око кључног упоришта Оружаних Снага Украјине на територији ЛНР – Северодоњецка?
У овом тренутку снаге Народне милиције ЛНР воде ослободилачку битку за Попасну. За осам година рата на Донбасу, непријатељ се веома добро утврдио у том насељеном месту. Притом јединице украјинских националиста као и раније остају блокиране у Рубежном, Северодоњецку и Лисичанску. Из тих градова украјински војници не пуштају мирне становнике, претварајући њихове куће у места из којих се пуца. А људе користе као живи штит, као прави терористи.Истовремено приликом повлачења, свесни скорог пораза, они остављају иза себе технику, наоружање, непријатељ и даље не одустаје од покушаја да нанесе што већу штету људима, цивилној инфраструктури. Националисти свакодневно гранатирају рејоне уз линију фронта на подручју Републике. За непуних месеца дана број разрушених и оштећених стамбених објеката, порастао је на стотине. Рањено је на десетине мирних грађана, међу њима и деца, а има и погинулих.Међутим, ми знамо да ће веома брзо криминални режим у Кијеву добити заслужену казна и да ће морати одговарати за све своје злочине!
© Sputnik / РИА НовостиКолона руских возила у околини Херсона
Колона руских возила у околини Херсона - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Колона руских возила у околини Херсона
Шта све проналазите на дојучерашњим упориштима украјинске војске, а што указује на њихову везу са НАТО?
Подаци које је у више наврата износила наша армија, а касније и Министарство одбране Руске Федерације, потврђују да је Кијев планирао да у марту 2022. године покрене свеобухватну офанзиву на Донбас. Наравно, за то су се припремале Оружане снаге Украјине, сви националистички батаљони које су ангажовани на територији земље. Редовни састав су обучавали страни инструктори, сигурно из САД, Канаде и Велике Британије мада списак тих земаља може бити дужи. Украјинске оружане формације добиле су најновију технику и наоружање од својих прекоморских партнера. И Кијев се тиме невероватно поносио.Ослобађајући нашу територију, браниоци Републике скоро свакодневно проналазе одбачене „прекоокеанске поклоне“: шведске противтенковске вођене ракете, ручне бацаче америчке производње, противтенковске ракетне комплекси„Џавелин“ итд. То чиме се украјинска влада толико поносила и хтела да то искористи за „уништење Донбаса“, сада је то у поседу Народне милиције ЛНР и наша ће га војска искористити против самих украјинских националиста, који одбијају да добровољно положе оружје него настављају са геноцидом над народом Донбаса.
© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаУништене куће као резултат артиљеријског гранатирања Горловке од стране украјинске војске.
Уништене куће као резултат артиљеријског гранатирања Горловке од стране украјинске војске. - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Уништене куће као резултат артиљеријског гранатирања Горловке од стране украјинске војске.
Да ли је тачно да је у градовима који су били под контролом Оружаних снага Украјине вршена ликвидација оних за које се сумњало да су повезани са ЛНР, ДНР и Русијом?
Да, на велику жалост, то је истина. Украјински националистички батаљони су терорисали мирне становнике Донбаса не само због неких родбинских веза, или због подршке Луганској или Доњецкој Народној Републици или Русији, него и због личне користи. Они су истеривали људе из њихових домова, одузимали су им аутомобиле, пљачкали и пребијали. Некоме под сумњом да има везе са Републикама на Донбасу или Русијом, некима су говорили да одаје информације само због тога што је просто ишао улицом и разговарао телефоном. Таквих страшних искустава има много. Свако ко је на себи осетио шта значи рат на Донбасу, испричаће вам много о цинизму и наказности „украјинских ослободилаца“.
© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаУпозорење о минама на путу села Новотроицкое
Упозорење о минама на путу села Новотроицкое - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Упозорење о минама на путу села Новотроицкое
Да ли постоји опасност од диверзантских акција на ослобођеним територијама?
Несумњиво, ми не можемо потпуно искључити ову могућност. На ослобођеним територијама чишћење терена још није у потпуности завршено. Разбијене групе украјинских националиста могу покушати да направе диверзије и терористичке нападе. Но, органи реда који су почели да делују на таквим територијама, све време су, како се то каже, на опрезу.
© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаОслобађање села Донбаса
Ослобађање села Донбаса - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Ослобађање села Донбаса
Како реагује становништво новоослобођених територија? Са каквом емоцијом дочекује Народну милицију ЛНР?
Становници новоослобођених територија се радују што су се после осам година вратили кући. Многи не могу да задрже сузе, грле наше војнике, захваљују за то што су их, на крају ослободили. Као што сам већ рекао, за осам година колико је становништво провело под терором украјинских националиста, људи су морали да преживе много ужасних и стравичних искушења. Сада они схватају да се немају чега плашити.
© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаОслобођене територије Доњецке народне републике
Ослобођене територије Доњецке народне републике  - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Ослобођене територије Доњецке народне републике
Срби су у подручје Донбаса почели да се насељавају у 18. и 19. веку. Колико се чува сећање на њихово присутво, како се данас према Србима односе у ЛНР?
Српски народ је увек био и остао нама близак по духу. Сада, када је Донбасу нарочито важна и потребна подршка међународне заједнице, ми видимо да Срби деле наше жеље и тежњу да живимо у миру и спокојству, на земљи ослобођеној од нацизма који је обухватио савремену Украјину.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала