- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кина: САД лажним вестима покушавају да скину са себе одговорност за распиривање украјинске кризе

CC0 / Pixabay/Ibro Palic / Пиштољ на америчкој застави
Пиштољ на америчкој застави - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Ширењем лажних вести о активностима Кине у Синђану, САД покушавају да скрену пажњу светске заједнице и ослободе се одговорности за распиривање украјинске кризе, пише кинески лист „Женмин Жибао“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Покушаји да се искриви имиџ Кине доводе у питање кредибилитет САД. Морално банкротство Америке постаје све очигледније како расту критике на рачуна Вашингтона због кршења међународних прописа“, наводи аутор чланка у листу.

Према речима аутора, Вашингтон одавно покушава да оклевета Пекинг помоћу медија, које контролише америчка Агенција за глобалне медије.
Аутор још додаје да они шире фабриковане репортаже о Синђану на десетинама језика, а такође умањују или игноришу званичне податке Кине о региону.
„Оптуживши Народну републику Кину за геноцид и принудни рад у Синђану, Сједињене Америчке Државе потврдиле су свој статус империје лажи“, наводи аутор чланка.
У фебруару је Амбасадорка САД у Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд, изјавила да је у Кини, наводно, у току геноцид над ујгурском мањином, као и злочин против човечности.
© AP Photo / Greg NashКандидат за америчког амбасадора у УН Линда Томас-Гринфилд
Кандидат за америчког амбасадора у УН Линда Томас-Гринфилд - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Кандидат за америчког амбасадора у УН Линда Томас-Гринфилд
Кинески представник Џанг Јун је као одговор на то подсетио на истребљење аутохтоног становништва САД, ратне злочине Вашингтона и огроман број смртних случајева од вируса корона у Америци. Према његовим речима, поновљене америчке лажи о геноциду у Синђангу већ су оповргнуте чињеницама: људи свих националности тамо живе „мирним, складним и срећним животом“.

Ситуација у Украјини

Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.
Након тога, западне земље су почеле да уводе санкције Русији, практично свим секторима руске привреде, а бројне земље обуставиле су и авио-саобраћај са Русијом. Према речима портпарола руског председника Владимира Путина Дмитрија Пескова, санкције Запада су веома озбиљне, али се Русија за њих благовремено припремила.
Војне вежбе Украјине и земаља НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
РУСИЈА
Кина оптужила САД: Избегавате одговорност за ситуацију у Украјини
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
РУСИЈА
Бајденов саветник: Кина је упозорена на последице помоћи Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала