- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Циљ преговора са Украјином - њен војно неутрални статус

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаСастанак министара спољних послова Русија и Ирана, Сергеја Лаврова и Хосеина Амира Абдолахијана у Москви
Састанак министара спољних послова Русија и Ирана, Сергеја Лаврова и Хосеина Амира Абдолахијана у Москви - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да су преговори са Украјином усмерени на осигуравање њеног војно неутралног статуса.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Преговори који се сада одвијају су преговори о осигуравању војно неутралног статуса Украјине у контексту гаранција безбедности за све учеснике тог процеса и у контексту демилитаризације Украјине како с њене територије никада више не би било претњи по Русију, и наравно, у контексту обустављања политике нацификације земље која је потврђена у читавом низу законодавних аката. То подразумева и укидање свих дискриминационих ограничења која су била уведена у вези са руским језиком, образовањем, културом, руским медијима“, рекао је он на заједничкој конференцији за медије са иранским колегом.
Русија захтева да се размотри питање биолабораторија на територији Украјине у оквиру Конвенције о забрани развоја, производње и стварања залиха биолошког оружја и о његовом уништењу.
„Такође, са удвострученом енергијом ћемо инсистирали на томе да Американци престану да блокирају наш предлог од пре 20 година о потреби стварања специјалног механизма верификације уз тај механизам“, додао је он.
Лавров је рекао и да је Русија добила писане гаранције од САД да санкције неће утицати на сарадњу са Ираном.
„Добили смо писане гаранције. Оне су део текста споразума о обнављању Заједничког свеобухватног акционог плана за ирански нуклеарни програм“, рекао је Лавров и додао да је тај начин обезбеђена поуздана заштита свих пројеката предвиђених споразумом, укључујући и ангажовање руских компанија, стручњака на пројектима као што је нуклеарка „Бушер“.

Ирански министар: Политички процес једино решење за Украјину

Министар спољних послова Ирана Амир Абдолахијан, који борави у посети Москви, рекао је да се криза у Украјини мора решавати политичким путем. Техеран поздравља преговоре Москве и Кијева, додао је он.
„Разговарао сам са Лавровом о догађајима у Украјини… Уз разумевање важних разлога који су до тога довели, сматрамо да ситуацију треба решавати политичким путем. Ми смо против рата у Авганистану, Јемену и другим земљама. Не мислимо да је рат решење за Украјину…. Разумемо поводе за ове догађаје и преговоре Лаврова и министра спољних послова Украјине. И подржавамо их “, рекао је Абдолахијан после разговора са шефом руске дипломатије.
Он је додао и да га је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба замолио да пренесе Лаврову поруку о потреби политичког решавања ситуације у Украјини.
„Синоћ сам имао подужи разговор са украјинским министром спољних послова и он ме је замолио да пренесем господину Лаврову поруку да се Украјина залаже прекид рата и усредсређивање на политички процес“, рекао је ирански министар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала