- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лекција која „мора“ да се научи: Постоје ли уопште Бошњаци уколико Срби нису – агресори

© AP Photo / Kemal SofticЧовек се моли седећи између гробног камења у Поточарима, близу Сребренице, Босна, субота, 11. јули 2020.
Човек се моли седећи између гробног камења у Поточарима, близу Сребренице, Босна, субота, 11. јули 2020. - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Уџбеник у коме су Срби названи агресорима у Босни и Херцеговини, само је део покушаја да се историјско упориште Бошњака изгради на последњем рату, уз помоћ пријатеља са Запада.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите ина каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Овако за Спутњик историчар Чедомир Антић коментарише представљање додатка уџбенику историје за девети разред основне школе у Тузланском кантону у којем, између осталог, пише да су „Срби агресори на БиХ“.
Док његове колеге из Републике Српске примећују да је спорна биографија аутора пошто је један од њих, Назим Ибрахимовић, био припадник такозване Армије БиХ од 1992. до 1995. године, Антић каже да га више ништа не чуди, јер стварање нације мора да има историјска упоришта.
"Сва она су била сумњива, кратки бљескови аутомнистичког покрета, конзервативног беговата који није бежао чак ни од српске народности, ако би му користила у неком тренутку, више је везан за средњи век, него за 19. када се појавио. Све то није било довољно, све је заменио грађански рат у Босни и Хереговини", каже Антић.
Он додаје да је тако настала историја која може да се пореди са односом Срба у раном новом веку према Косовској бици, али, додаје, да је ово 21. век. У крајњем случају, Косовска битка је историјска прича о невероватној жртви, која нема сличности са ратом у БиХ.
CC BY 2.0 / Flickr/Andreas Lehner / Сарајево, Трг ослобођења - Алија Изетбеговић
Сарајево, Трг ослобођења - Алија Изетбеговић - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Сарајево, Трг ослобођења - Алија Изетбеговић

Слоба правило, Хитлер изутетак

Антић додаје да је муслиманима који се залажу за потезе као што је нови уџбеник, годио и однос Запада према овим питањима.
"По њиховом моделу, када говоримо о Слободану Милошевићу, он је производ свега што је српски народ дао од Светог Саве до данас, а када говоримо о Хитлеру, он је трула јабука или како је рекао амерички новинар Роберт Капланд који је умногоме утицао на администрацију Била Клинтона, Хитлер је научио да мрзи у словенским кафанама у Бечу. Јер, наравно, он као Немац не би могао никога да мрзи, то је феноменалан народ, идеалан народ. Нешто слично је преузео и наратив муслимана. Они себе виде као неку врсту наднације, као нацију која је темељна у Босни, као нацију којој је нешто оспорено и као нацију над којом је извршен геноцид".

Забрана Ковићу из исте кухиње

Наш саговорник додаје да је и идеја о забрани уласка у БиХ историчару из Србије Милошу Ковићу из исте кухиње као и ова са уџбеником. Заједнички је покушај да се изазове криза.
"Познато је да је Босна и Херцеговина уз Црну Гору једина европска држава у којој не постоји доминантна нација. То наравно, не смета муслиманима и њиховим пријатељима на Западу да покушавају да спроведу великомуслиманску хегемонију и да створе босанску нацију у којој би муслимани наметнули другима све оно што у Југославији и Србији никад нису могли да наметну, чак ни 1920. године", каже Анитћ.
Деца пред којом ће се наћи спорни додатак уџбеника у самом центру Тузле већ годинама гледају споменик на коме пише "српски фашистички агресор". Антић сматра да је та иконографија у фунцкији исте приче.
"Ово је настојање да они поремете односе. И ти споменици где се помиње српски агресор, четнички агресор, и они су исто порука да Босна може постојати, али само као великобошњачка држава у којој ће Срби и Хрвати бити нека врста значке", каже Антић.

Тест и за Дејтон

Он подсећа да ће се на случају уџбеника и забране уласка у земљу српском историчару видети да ли функционише Дејтоснки споразум, да ли установе државе БиХ полажу било коме рачуне, осим великомуслиманским шовинистима, какви су Бакир Изетбеговић или Бисера Турковић.
"Видели смо да када је реч о рату у Украјини, да БиХ говори гласом министарке Бисере Турковић, другарице исламских фундаменталиста, која познаје и протежира људе који су довели у Босну и Херцеговину интерне бригаде које су секле људске главе. Све ово не може донети добро муслиманском народу. Наравно, и српски народ има свој национализам и своје екстремисте, али наш централни наратив није такав", каже Антић.
Уз сав труд бошњачких политичара, теза о изабраном народу код муслимана у свакодневном животу ипак не пролази, јер је, како каже Антич, пре свега Босна превелика да би њоме владао народ који има милион и 600 хиљада становника.
"Осим, наравно, ако неко не протера Србе. Друго, нису овде само Срби у питању, овде су у питању и Хрвати. Хрватска је жртвовала аутономију Хрвата у Босни да би у том поретку који је успостављен деведесетих могла да изгна Србе из Хрватске. Самим тим, Хрвати постављају питање, где су и њихова права".
Тузланска колона, напад на војнике ЈНА у Тузли 1992. године - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РЕГИОН
Скандал у БиХ: Ученике у Тузли уче да су Срби агресори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала