- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Крајњи циљ прерасподеле сфера утицаја у региону – Русија и Кина

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаАлександар Лукашенко
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да види покушаје прерасподеле сфера утицаја у европском региону, чији су „крајњи циљ Русија и Кина“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Очигледно је да су коначан циљ Русија, Кина и њихово елиминисање као конкурената на геополитичкој карти света. Догађаји који се дешавају у вези с Украјином су директан доказ тога“, изјавио је белоруски лидер, а пренела државна агенција Белта.

Према његовим речима, покушај Запада да промени политички курс Белорусије 2020. године након председничких избора, сведочи о „покушају прерасподеле сфера утицаја у региону“.

Запад би да трансформише Белорусију према сопственим интересима

Белоруски председник изјавио је још и да би Запад да „пузајућу“ трансформацију Белорусије искористи за потребе својих интереса, а за циљ има продају њене вредне имовине.

„Задаци „пузајуће“ трансформације Белорусије у интересима Запада су продаја највредније економске имовине, промена политичког курса земље“, изјавио је Лукашенко.

Он је истакао да се „припадници пете колоне – потпуно други људи (не они из редова белоруске опозиције), којима се управља из Виљнуса, Варшаве, Кијева, а заправо из Вашингтона – обучавају под окриљем специјалних америчких служби и земаља Западне Европе у условима повећане тајности“.

Ситуација у Украјини

Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.
Након тога, западне земље су почеле да уводе санкције Русији, практично свим секторима руске привреде, а бројне земље обуставиле су и авио-саобраћај са Русијом. Према речима портпарола руског председника Владимира Путина Дмитрија Пескова, санкције Запада су веома озбиљне, али се Русија за њих благовремено припремила.
Председник Русије Владимир Путин и председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
РУСИЈА
Путин и Лукашенко: Сукоб у Украјини се може решити у било ком тренутку
Председници Белорусије и Русије  - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
РУСИЈА
Лукашенко саопштио Путину: Украјина спремала напад и на Донбас и Белорусију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала