- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Дарвин шокирао Тадића, Мадриђани освојили Манчестер! /видео/

© AP Photo / Peter DejongДарвин Нуњес
Дарвин Нуњес - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Фудбалери Манчестер јунајтеда и Ајакса су завршили овогодишње учешће у Лиги шампиона, поразима од Атлетико Мадрида и Бенфике у реванш мечевима осмине финала у којима су били домаћини – истоветним резултатом 0:1.
Јунајтед је после прве утакмице у Мадриду имао нерешених (1:1), предност домаћег терена и велику теренску иницијативу током целог дуела, али је исход био разочаравајући за енглески клуб.
Кључан моменат дуела догодио се у 41. минуту када је гол за Атлетико постигао Ренан Лоди, леви бек, оставши потпуно усамљен у казненом простору домаћег тима.
Готово истоветан сценарио виђен је у Амстердаму, Ајакс је после 2:2 из Лисабона имао статус фаворита, али је све пало у воду у 77. минуту голом Дарвина Нуњеса, након што је у првом полувремену поништен гол домаћих за који је асистирао Душан Тадић.
Но, кренимо редом...
У уводних десет минута гостујуће екипе нису упутиле ниједан ударац у оквир гола, али није било ни озбиљнијих атака домаћих, иако су имали више времена лопту у поседу.
Седми минут је био значајан у Амстердаму, Душан Тадић је уписао асистенцију, али је она поништена због офсајд позиције.
Са друге стране, дуел у Манчестеру се захуктао после почетног испитивања снага и забележена је по шанса на обе стране, Родриго де Пол је имао прилику за Атлетико, а Ентони Еланга за Јунајтед, али је Јана Облака погодио у главу.
Активан у нападачким акцијама био је и дефанзивац Атлетика Стефан Савић, некадашњи фудбалер Партизана, али је у 16. минуту био непрецизан у покушају главом после корнера Де Пола.
Вреди истаћи, судија Славко Винчић имао је озбиљан посао у Манчестеру и у 21. минуту дуела је морао да консултује ВАР технологију како би утврдио да ли је било елемената за пенал за Јунајтед.
После пола сата игре било је јасно да све екипе чекају грешку ривала и да значајну пажњу посвећују одбрани свог гола, у покушају да се спречи потенцијални примљени гол који би отежао посао у наставку.
Ајакс и Јунајтед, као домаћи, имали су иницијативу, али – без резултата, иако су имали један поништен гол и најбољу шансу на оба меча, а потенцијално буђење гостију најавио је Жоао Феликс.
Португалац је постигао погодак за Атлетико Мадрид, али је он поништен због офсајд позиције у 34. минуту, а седам минута касније гол је признат – Ренан Лоди је на фантастичан начин искористио центаршут и главом спаковао лопту у мрежу Јунајтеда.
То је био једини погодак за нешто више од по 45 минута игре на два стадиона и навијачи су са правом очекивали више узбуђења за наставак, нарочито на Олд Трафорду где је Јунајтед морао да „јури“ неочекивани заостатак.
У том ритму је Јунајтед и отворио друго полувреме, Еланга је поново имао велику прилику после сјајног соло продора, али је шутирао поред леве стативе, а за то време Ајакс је вршио велики притисак на тим Бенфике, додуше без резултата.
На истеку првог сата игре Џејдон Санчо је преко пречке пребацио лопту у феноменалној шанси за Јунајтед, док је у Амстердаму Јан Фертонген пропустио прилику да постигне гол за Бенфику, ударцем главом, а на истоветан начин запретио је Ентони, међутим није било поготка ни за Ајакс.
Казна је стигла у 77. минуту, Едсон Алварес је скривио прекршај, Алехандро Грималдо је перфектно извео слободан ударац, а Дарвин Нуњес још боље захватио лопту главом и пласирао је у мрежу, за вођство Бенфике.
Лига шампиона, осмина финала, реванш мечеви:
Ајакс – Бенфика 0:1 (0:0), први меч 2:2
Нуњес 77
Манчестер јунајтед – Атлетико Мадрид 0:1 (0:1), први меч 1:1
Лоди 41
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала