- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Изјаве да Русија ствара препреке обнављању иранског нуклеарног програма ─ дезинформације

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Подаци да Русија ствара препреке по питању обнављања нуклеарног споразума са Ираном су дезинформације, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
„Протеклих дана су високи представници америчке администрације, као и бројни утицајни западни медији, почели да разматрају тему ‘препрека’ које је наводно ствара Русија у обнављању спровођења Заједничког акционог плана о иранском нуклеарном програму. Дезинформације о томе брзо су нарасле до размера политичке сензације, на којој њени аутори настоје да зараде поене“, наводи се у коментару Захарове.
Према њеним речима, основни разлог за то је тежња да се замагли чињеница да су управо САД у мају 2018. године једнострано прекршиле споразуме о иранском нуклеарном програму и дозволиле многа груба кршења Резолуције 2231 Савета безбедности УН.
„Све ове године Русија је упорно тражила да Сједињене Америчке Државе одустану од политике подривања консензусних одлука Савета безбедности УН и врате се на строго спровођење свих својих међународних обавеза у том погледу. Ова позиција се није променила“, истакла је Захарова.

У текст акционог плана унете допуне

У текст споразума о обнављању иранског нуклеарног споразума унете су допуне које ће обезбедити заштиту свих пројеката од санкција САД и ЕУ, додала је она.
„Текст предстојећег споразума измењен је неопходним допунама како би се обезбедила поуздана заштита свих пројеката и области активности предвиђених Заједничким акционим планом – укључујући и уз непосредно учешће наших стручњака, као и, на пример, руско-иранске сарадња на нуклеарној електрани ‘Бушер’ – од штетних ефеката антируских ограничења од стране Сједињених Америчких Држава и Европске уније“, објаснила је Захарова.
Према њеним речима, међународна ситуација која се брзо мења, агресивни напади на Русију од стране Сједињених Америчких Држава и Европске уније „навели су нас да размишљамо о томе како да се спречи да се на месту западних санкционих блокада Ирану у контексту Заједничког акционог плана о иранском нуклеарном програму појаве нове баријере које би ометале нормализацију међународне сарадње са Техераном у различитим областима“.
„Реакција америчких и европских преговарача у Бечу показује да они врло добро схватају шта је у питању и да цене легитимност наших захтева“, додала је она.

Завршетак текста споразума

Како је навела, тренутно се ради на завршном „полирању“ текста споразума о поновном покретању нуклеарног споразума са Ираном.
Према њеним речима, Русија је дала значајан допринос бечким преговорима о оживљавању Заједничког свеобухватног акционог плана о иранском нуклеарном програму, који трају од априла 2021. године, а делегације су се приближиле њиховом успешном завршетку.
У основи пакета ресторативних мера који је на столу налази се приступ Русије који је она упорно промовисала, а који подразумева синхронизовани реципрочни повратак Вашингтона и Техерана испуњењу свих захтева Акционог плана у складу са првобитно договореним параметрима и роковима без додатака и изузећа, приметила је она.
„За нас не може бити питања. Расправа о низу фундаменталних и, истовремено, веома осетљивих аспеката још није завршена. Ради се на ‘полирању’ текста. Надамо се да ће колеге са Запада бити свесне одговорности која лежи на њиховим плећима“, закључила је Захарова.

Резолуција Савета безбедности УН о Ирану

Резолуција СБ УН 2231, усвојена 2015. године, садржи механизам за аутоматско обнављање санкција против Техерана, ако Иран не буде поштовао обавезе из нуклеарног споразума. Тај механизам важи десет година. Према Резолуцији, уколико у оквиру тог периода дође до кршења обавеза од стране Ирана, онда та земља може да избегне санкције само у случају усвајања одговарајуће резолуције СБ УН.
Ако се једна од сталних чланица СБ УН изјасни против такве одлуке санкције ће бити обновљене у року од 30 дана од тренутка када су УН обавештене о томе.
Иран и међународна „шесторка“ су јула 2015. године постигли историјски Споразум о регулисању дугогодишњег проблема иранског нуклеарног програма, а Ирану су укинуте санкције УН, САД и ЕУ.
Споразум у свом основном виду није трајао ни три године: маја 2018. године САД су објавиле да се повлаче из Споразума и да обнављају оштре санкције против Техерана.
У Бечу су у току преговори за обнављање Заједничког акционог плана и укидање санкција Вашингтона Техерану – 27. децембра 2021. почела је осма рунда. Још током седме рунде, у децембру, стране су постигле договор о два нацрта споразума у које је европска страна укључила ставове Ирана. Преговори су прекинути 31. децембра због новогодишњих празника, а 3. јануара, стране су наставиле дијалог у Бечу. Према речима иранског представника Багерија Кјанија, преговори теку успешно, али је портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс оценио напредак у Бечу као скроман, позвавши Техеран да озбиљно схвати ово питање.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала