- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нови удар на џеп грађана Црне Горе: Рекордне цијене горива, поскупљују и основне намирнице

© Sputnik / Небојша ПоповићПродавница
Продавница - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Стандард грађана Црне Горе доживљава нови удар: до 28. марта литар бензина ће у Црној Гори коштати 1,74 еура, односно 1,78 еура за бензин од 100 октана, док ће литар еуродизела бити 1,74 еура.
Од јутрос нема гужви на бензинским пумпама у Црној Гори, претходних дана грађани су напунили резервоаре, а неријетко и пластичне бидоне.
Горан Капор, новинар дневне новине „Вијести“, каже за Спутњик да је ово највеће повећање цијене горива у Црној Гори и да то јесте последица рата у Украјини, али и одлуке земаља ОПЕК да ограниче производњу сирове нафте.
„Влада Црне Горе може утицати на цијене горива и она је припремила закон о снижењу акциза на гориво за 40 одсто. То би снизило цијену горива за 20, до 25 центи“, каже Капор.

Утицај раста цијена горива

Он сматра да се могу очекивати и веће цијене других производа. Конкретно, пекари најављују да би могли повећати цијене до 25 одсто, дакле векна хлеба би могла да кошта 80 центи. Пекари су условљени јер су добављачи најавили нове цијене пшенице и осталих житарица.
„На европским берзама расту цијене житарица, јер је ограничен извоз из Русије и Украјине које су највећи произвођачи житарица у Европи. Полако сви улазе у зачарани круг, имамо повећање цијена горива, па због тога и цијена основних животних намирница и све то изазива инфлацију, докле ће то ићи тешко је предвидјети. Цијене горива ће у Црној Гори додатно расти још наредна два мјесеца, јер ће земље ОПЕК тек у мају донијети одлуку о томе да ли ће повећати производњу“, објашњава Капор.
Што се тиче цијена хране, оне ће по његовом мишљењу бележити раст дужи период. Он каже да се сада не зна да ли ће бити сјетве у Русији и Украјини и у којем обиму, што ће утицати на цијену житарица на свјетском тржишту
„Питање је и да ли ће и до када Русија бити под санкцијама и то ће утицати на формирање цијене основних животних намирница на европским берзама“, каже Капор.
И економски аналитичар Предраг Дрецун каже за Спутњик да се веома тешко снаћи на тржишту деривата, јер смо имали рекордне цијене барела, који је последњих дана ипак пао испод сто долара.
Дрецун, међутим, вјерује да ће се те цијене, без обзира на рат у Украјини, стабилизовати.
Он примјећује да Русија може да се са европског тржишта окрене на азијска и јужноамеричка тржишта.
„Русија можда неће толико трпјети санкције колико Европа, односно онај њен дио који је дебело зависан од увоза енергената из Русије, тако да смо пред великом раскрсницом свјетске историје”, казао је Дрецун за Спутњик.

Спасити туристичку сезону

Оно што би Црна Гора требало да предузме јесте, како каже, да се припреми да спаси наредну туристичку сезону. Дрецун рјешење види у окретању региону и домаћем тржишту.
„Доћи ће туристи из Србије, Босне, Македоније… Тешко је претпоставити да ће у Црну Гору навалити туристи из Западне Европе док траје рат у Украјини. Ако се договоримо и спустимо цијене, могли бисмо извући нешто од сезоне. Ако буде ескалације сукоба туризам ни на нивоу Европе неће цвјетати“, казао је он.
Дрецун напомиње да држава мора помоћи да се одржи пољопривредна производња.
„Једини начин је да се сви концентришемо и нађемо рјешење, а кад све ово прође, можемо да водимо политичке ратове како то ради цивилизован свијет“, додао је он.
Истакао је да Црна Гора има огроман неискоришћени потенцијал.
„Ја опет апелујем да се афирмише реална економија, да се афирмише производња хране. Мислим да ће многи сада схватити да им је важније да једу него да се возе колима. Без вожње ћемо моћи, а без хране нећемо“, рекао је Дрецун.
Обојица саговорника сматрају да целу ситуацију отежава и чињеница да је због политичке кризе у Црној Гори блокиран рад скупштине.
„До када ће све ово трајати тешко је предвидјети, а грађани Црне Горе су таоци те политичке кризе“, објашњава Капор, док Дрецун констатује да је „помало недоговорно“ понашање посланика док вртоглаво расту цијене.
Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РЕГИОН
Комисија Владе Црне Горе усвојила санкције против Русије
Бензинска пумпа у Београду - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
РЕГИОН
Од поноћи цене горива у Црној Гори на историјском максимуму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала