- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Прицкерова награда први пут у рукама Африканца: Школама од блата дао статус култа

© AFP 2023 / CARL COURTФранцис Кере
Францис Кере - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Први пут у историји Прицкерова награда, која се уједно сматра и незваничним Нобелом у архитектури, припала је Африканцу Диебеду Францису Кереу из Буркине Фасо.
Овај Африканац који живи у Европи највеће део своје праксе посветио је Африци у којој је пројектовао основне школе и здравствене установе, пројекте скромне за награду која је историјски одликовала дизајнере култних зграда.
„Ово није само награда за мене“, рекао је лауреат Прицкера.
„Требало ми је много храбрости да се вратим у Африку и инспиришем људе да ми се придруже на путу изградње школа и то је било пресудно за моју каријеру. Без њихове подршке ово не би било могуће“.
© AFP 2023 / NIKLAS HALLE'NПавиљон у лондонском Хајд парку у облику змије који је дизајнирао Францис Кере
Павиљон у лондонском Хајд парку у облику змије који је дизајнирао Францис Кере - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Павиљон у лондонском Хајд парку у облику змије који је дизајнирао Францис Кере
Рођен у забаченом селу у Буркини Фасо без текуће воде и струје, Кере је започео каријеру изградњом школе од блата за своју заједницу, пре него што је, 15 година касније, изабран да дизајнира национални парламент земље.
Његове школе и медицинске установе у Африци израсле су из из свог контекста, а изградиле су их локалне заједнице са минималним ресурсима. Често са зидовима од глине и великим крововима од валовитог метала, ове зграде у Малију, Тогу, Кенији, Мозамбику, Судану прилагођене су сушној клими и користе природни систем хлађења.
CC BY-SA 3.0 / GandoIT / Библиотека у Буркини Фасо
Библиотека у Буркини Фасо - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Библиотека у Буркини Фасо
„Целокупни рад Франсиса Кереа показује нам моћ материјалности која је утемељена у месту одакле потиче” стоји у образложењу Прицкеровог жирија којим је ове године председавао чилеански архитекта Алехандро Аравена.
„Његове зграде директно упућују на заједницу којој служи и по изради, материјалима, јединственом карактеру. Њихово присуство је евидентно”.
Према речима Кереа, он је био мотивисан сопственим искуством у школи, сатима заробљен у учионици од бетонских блокова са слабом вентилацијом и мало дневне светлости.
„Желео сам да учиним све што сам могао да пронађем адекватну технику за изградњу школа са природном вентилацијом, да деци пружим основни комфор за учење“.
CC BY 3.0 / GandoIT / Основна школа у Буркини Фасо
Основна школа у Буркини Фасо - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Основна школа у Буркини Фасо
Кере тренутно ради на новом Гете институту у Сенегалу, музеју у Руанди и универзитетском кампусу у Минхену, а његов највећи пројекат до сада, зграда националне скупштине Бенина у Порто-Нову, биће у облику баобаба.
„Пошто је локалитет смештен испред ботаничке баште, одлучили смо да проширимо башту и да највеће дрво поставимо у центар. Тако ће се сала за дебате налазите испод крошње дрвета што сликовито описује како се демократија баштини на западу Африке“, објаснио је Каре.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала