- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Рок легенда: „Кенселовање“ Руса је „апсолутно расистичка“ мера

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаСерж Танкиан, System of a Down
Серж Танкиан, System of a Down  - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Отказивање наступа руских уметника због операције у Украјини је „апсолутно расистичка“ мера, сматра Серж Танкиан, певач алтернативног рок бенда System of a Down који је освојио награду „Греми“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Тим речима Танкиан је на Фејсбуку прокоментарисао чланак у коме се наводи да је Монтреалски симфонијски оркестар отказао концерт светски признатог руског пијанисте Александра Малофејева због „акција Москве у Украјини“.
Канадски медији јавили су да је „отказивање“ руског уметника уследило након притиска локалне украјинске заједнице. „Си-би-си“ наводи да су неки музичари одбили да свирају са Малофејевим, док је оркестар саопштио да би његов наступ био „неприкладан“.
„То није само апсурдно, већ је апсолутно расистички“, написао је Танкин.
Певач System of a Downније био једини који је огорчен овом одлуком. Неки сматрају да је Танкиан осудио одлуку руских власти да започну специјалну операцију у Украјини.
Други су изразили жаљење што нису могли да виде наступ виртуоза и позвали су оркестре у својим земљама да га позову.
Неки су се питали да ли ће западне државе укинути руску културу у целини и изгледа да су њихови страхови оправдани.
Неколико дана након што је Монтреалски симфонијски оркестар отказао концерте Александра Малофејева, оркестар Филармоније у Кардифу, у Велсу, „уклонио“ је Чајковског са репертоара.
Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију у Украјини чији је циљ, према председнику Русије Владимиру Путину, денацификација Украјине и заштита становника Доњецке и Луганске Народне Републике од геноцида ког против њих спроводи украјинско руководство.
Осим тога, руски фудбалски клубови су дисквалификовани са свих међународних турнира, а Санкт Петербургу је одузето право да буде домаћин финала УЕФА Лиге шампиона. Међународни параолимпијски комитет суспендовао је руске спортисте са игара у Кини.
Универзитет у Милану отказао је курс о Достојевском, а светски познати и признати диригент Валериј Гергијев добио је отказ у Минхенској филхармонији због одбијања да осуди поступке руских власти.
Чак су се и животиње нашле на мети санкција Запада. Међународна федерација мачака (ФИФе) забранила је свим мачкама чији су власници Русиј да се такмиче на изложбама које организује, подсећа Спутњик интернешнал.
Пинк Флојд на концерту Лајв 8 у Лондону 2. јула 2005. - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
КУЛТУРА
„Пинк Флојд“ и Дејвид Гилмор уклањају музику са дигиталних платформи у Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала