- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Упозорење из Москве: Улазак Украјине у НАТО означио би почетак рата са Русијом

© KENZO TRIBOUILLARDЗастава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Ако Украјина постане чланица НАТО, то ће значити рат НАТО-а и Русије, само је питање да ли је Алијанса спремна то, изјавио је руски амбасадор у Француској Алексеј Мешков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„У доктринарним документима Украјине пише да су спремни да оружаним путем освоје Крим. Ако Украјина до тада постане чланица НАТО-а, то би значило рат НАТО-а и Русије. Да ли је Алијанса спремна на то?“, саопштио је Мешков на конференцији за медије у Паризу.
Говорећи о удвострученим пошиљкама оружја са Запада Кијеву, амбасадор је нагласио да је боље да је Запад дао тај новац избеглицама.

„А, што се тиче оружја, поред тога, што ће довести до нових жртава, део тог наоружања свакако ће бити уништен прецизним ударима руских Ваздушно-космичких снага, а оно што преостане биће предато Народној милицији Доњецке и Луганске народне републике“, додао је руски званичник.

О смени режима у Украјини

Руски амбасадор изјавио је такође да се питање смене режима у Украјини чак није ни покретало на преговорима руске и украјинске делегације.
© УПСИ МО РФРуска операција у Украјини
Руска операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Руска операција у Украјини
„Русији није циљ смена режима у Украјини, народ сам треба да одређује своју будућност. Ово питање се чак није ни постављало на преговорима две делегације“, изјавио је он.

Нове санкције ЕУ Русији - разбојничко понашање

Амбасадор Русије у Паризу прокоментарисао је такође нови пакет санкција Русији који је Европска унија јуче усвојила, упоредивши их са деловањем разбојника са аутопута.

„Нисам поредио, после увођења данас или сутра новог, четвртог пакета европских санкција, да ли ће ЕУ престићи друге земље или не, знам само једно: не само нас, већ и вас то ће озбиљно погодити. Али, нема сумње да ово подсећа на понашање разбојника са аутопута“, истакао је он.

Мешков је још напоменуо да Русији тренутно украдено 300 милијарди златних и девизних резерви.

За брже смањење цене гаса потребно покренути „Северни ток 2“

Руски званичник такође се осврнуо на питање испоруке руског гаса и нафте европским земљама. Он је изјавио да упркос најстрожим санкцијама које су уведене Русији, испорука нафте и гаса европским земљама одвија се према утврђеном распореду.
Мешков је истакао да је у циљу бржег смањења цена гаса у Европи неопходно пустити у рад руски гасовод „Северни ток 2“.
© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Изградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.
Након тога, западне земље су почеле да уводе санкције Русији, практично свим секторима руске привреде, а бројне земље обуставиле су и авио-саобраћај са Русијом. Према речима портпарола руског председника Владимира Путина Дмитрија Пескова, санкције Запада су веома озбиљне, али се Русија за њих благовремено припремила.
Поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РУСИЈА
Кремљ о антируским санкцијама: У свему лошем има нешто добро – ово је прилика за развој
Будимпешта - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
СВЕТ
Мађарски министар: По питању санкција према Русији за Будимпешту постоје црвене линије
Србија ЕУ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
СРБИЈА
Екстремне антируске снаге Европе гурају Србију на погубан потез
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала