- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Турска не жели америчке „Патриот“ системе и Ф-35

© AFP 2023 / ADEM ALTANТурски војници са заставама на паради 30. августа 2013. године у Анкари током прославе 91. годишњице Дана победе
Турски војници са заставама на паради 30. августа 2013. године у Анкари током прославе 91. годишњице Дана победе - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Турска не планира да набави америчке „Патриот“ ракетне системе и више не намерава да размишља о набавци авиона Ф-35, те сматра тај случај „затвореним“, рекао је Исмаил Демир, председник турске Одбрамбене индустрије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
„Патриот“ систем је склоњен са дневног реда и нема потражње за њим са наше стране, рекао је турски званичник на маргинама дипломатског форума у Анталији.
„Ако говоримо о одбрамбеној индустрији, када су у питању „Патриоти“ окренули смо страницу“, рекао је Демир, пренели су турски медији.
Демир је додао и да се уговор о набавци друге партије руских ПВО система С-400 спроводи без тешкоћа.
После година неуспешних преговора са САД, Турска, која је чланица НАТО, одлучила је да набави руски ракетни систем С-400, потписавши у 2017. години уговор вредан 2,5 милијарде долара за четири батерије, које су испоручене две године касније, преноси РТ.
Томе се успротивио Вашингтон, који тврди да С-400 није усклађен са другим НАТО системима и може угрозити безбедност. Због тога је Турска избачена из програма развоја авиона Ф-35, у ком је учествовала годинама. Набавка С-400 довела је и до тога да САД уведу санкције против неких турских званичника, међу којима је и Демир.
Иако је Турска тражила надокнаду за избацивање из програма развоја авиона, подсећајући да је у њега уложила 1,4 милијарде долара, Демир наводи да две стране тешко да могу да постигну споразум о Ф-35 и да је тај случај сада затворен.
„Начињени су кораци ка томе да се саслушамо и разумемо и добро је да је дијалог почео. Верујемо да је питање Ф-35 затворено и да сада треба сами да се снађемо“, рекао је Демир.
Према његовим речима, Анкара је сада усредсређена на развој сопственог авиона, те на модернизацију авиона Ф-16 које поседује.
Турска акробатска група  - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Русија ће помоћи Турској да направи свој ловац
Амерички ловац Ф-35 - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Ердоган: Разговараћу са Бајденом о дугу за ловце Ф-35
Руски ПВО систем С-400 - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
РУСИЈА
„Ростех“: Испорука С-400 Турској – победа Русије над Америком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала