- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Руски војни камион  - Sputnik Србија

Украјина: Примирје најкасније у мају, руска војска контролише нуклеарке Чернобиљ и Запорожје

Пратите нас
Специјална операција Оружаних снага Русије у Украјини. Преговори делегација Русије и Украјине настављају се у уторак. ЕУ је најавила нови пакет санкција против Русије. У међувремену украјинске снаге гранатирају Донбас, а у раним јутарњим часовима изведен је масакр у Доњецку када је погинуло најмање 20 цивила.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Русије Владимир Путин је као циљ операције навео „заштиту људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Због тога је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Руски лидер нагласио је и да планови Москве не укључују окупацију украјинских територија.
Све о дешавањима у Украјини у недељу прочитајте овде.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
05:55 15.03.2022
Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан покушава да организује телефонски разговор са секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевом, сазнаје агенција „Блумберг“.
Наводно Саливан намерава да са Патрушевом размотри могућност евентуалне употребе хемијског и биолошког оружја од стране Русије у Украјини и да одговори свог руског колегу од такве одлуке.
05:54 15.03.2022
04:07 15.03.2022
Председник Украјине Владимир Зеленски објавио је нови пакет мера за украјинску економију који предвиђа да представници малог и средњег бизниса убудуће могу, али и не морају, да плаћају порез, као и да он од сада износи два процента од прихода.
„Влада је усвојила нови пакет мера за оне који воде бизнис у зонама где је то могуће, како би људи могли да наставе да раде. Уместо ПДВ-а привредници ће убудуће плаћати универзални порез од два процента, уколико то могу да плате, на добровољној бази. Поред тога, укида се провера компанија како би сви радили нормално“, додао је.
04:02 15.03.2022
Једина претња за народ Украјине долази од украјинских националистичких војних групација будући да руска војска уништава искључиво војне објекте, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

„Још једном хоћу да нагласим да руска војска прецизним гађањем врши нападе искључиво по војним циљевима, једина претња за украјински народ долази од тамошњих националистичких групација“, рекао је он

Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов - Sputnik Србија
Према његовим речима, ти батаљони размештају оружје у школама, вртићима, постављају наоружање на крововима стамбених објеката како би испровоцирали што више цивилних жртава.
Антонов је изразио наду да ће амерички медији престати да сеју русофобију и да свој посао убудуће обављати непристрасно.
01:47 15.03.2022
САД увеле су санкције против 11 највиших представника руског одбрамбеног сектора, саопштио је Стејт департмент.
Санкције су уведене против шефа „Рособоронекспорта“ Александра Михејева, главнокомандујућег Националне гарде Виктора Золотова, директора Федералне службе за војно-техничку сарадњу Дмитрија Шугајева, као и осморице заменика министра одбране.

„Инвазија на Украјину довело је до многобројних жртава укључујући и обичних грађана. Стејт департмент наставља да уводи мере против руководства руског одбрамбеног сектора“, стоји у образложењу америчког спољнополитичког ресора.

01:42 15.03.2022
01:12 15.03.2022
Руска војска контролише ситуацију у нуклеарним електранама Чернобиљ и Запорожје заједно са украјинским обезбеђењем и тамошњим запосленима, изјавио је представник Министарства иностраних послова Русије Алексеј Полишчук.
Како је рекао, обе електране раде у нормалном режиму и радијација је у нормали, што потврђује и Међународна агенција за атомску енергију.

„Сада је главни задатак да се спрече било какве провокације усмерене на рад тих нуклеарних електрана од стране украјинских националистичких снага“, истакао је.

00:00 15.03.2022
23:58 14.03.2022
Саветник украјинског председника Алексеј Арестович изјавио је да би мировни споразум између Русије и Украјине могао бити постигнут најраније за једну или две седмице, а најкасније у мају.

„Мислим да најкасније у мају, почетком маја, можемо да постигнемо мировни споразум, а можда и много раније. Видећемо на крају шта ће бити коначни рок. Сада је ситуација да ћемо или за недељу – две дана успети брзо да успоставимо мир са све повлачењем војске, или ћемо све ово продужити до маја са још једном рундом ратовања“, рекао је он.

22:23 14.03.2022
21:40 14.03.2022
Псаки: Америка је са савезницима у „потпуности срушила“ економију Русије
Портпаролка Беле куће Џен Псаки изјавила је да су Сједињене Америчке Државе са савезницима у „потпуности срушиле“ економију Русије санкцијама, које су увеле као одговор на војну операцију у Украјини.
„Какав ће бити крај игре, то је питање које би требало упутити руском председнику Владимиру Путину. У потпуности смо срушили његову економију. Пружили смо војну и хуманитарну помоћ Украјинцима, давајући им могућности да се много дуже одупиру него што је то претпостављало руско руководство. И, опет, он мора да одреди како ће изгледати његов пут надаље“, рекла је Псаки на брифингу за новинаре.
21:39 14.03.2022
21:37 14.03.2022
Снаге Доњецке Народне Републике блокирале су све испоруке оружја и војне технике украјинској војсци у Маријупољу, саопштио је лидер ДНР Денис Пушилин.
21:35 14.03.2022
21:21 14.03.2022
ДНР: Украјинске снаге гранатирале су ноћас Гољмовски са седам пројектила, калибра 122 милиметара.
20:51 14.03.2022
Лидер Чеченије Рамзан Кадиров на конференцији за медије у Грозном - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
РУСИЈА
Кадиров посаветовао Маскa: Не качи се са Путином
19:46 14.03.2022
Становник Румуније пронашао је у свом дворишту неидентификовани дрон и саопштио о томе полицији. Случај је предат Тужилаштву града Клуж. У току је истрага.
„Полицајци 6. одељења Насаудијске сеоске полиције добили су поруку од човека из општине Думитра да је у близини куће пронашао мањи модел беспилотне летелице“, саопштила је прес-служба окружне полиције.
Полицијски службеници су покренули кривичну истрагу по предмету неовлашћеног лета.
Полиција је у коментару листа "Либертатеа" саопштила да не може тачно да утврди да ли је дрон војни или не, на њему нема идентификационих ознака. Такође није познато да ли је дрон има камеру пре пада. Пао је на око 100 километара од украјинске границе.
19:11 14.03.2022
Седам јединица украјинске војске изгубило је 1.211 особа од почетка специјалне операције у Украјини, наводи се у саопштењу Народне милиције ДНР.
Како се наводи, највише губитака је понела 53. Механизована бригада – 279 особа.
18:46 14.03.2022
Председник Русије Владимир Путин и премијер Израела Нафтали Бенет током телефонског разговора разменили су мишљење о специјалној операцији коју Москва изводи у заштити грађана у Донбасу, саопштила је прес-служба Кремља.
"Владимир Путин је скренуо пажњу на нову варварску акцију украјинских војника – данашњи ракетни напад на централне квартове Доњецка уз промену касетне муниције што је довело до великог броја жртава међу цивилима грама", наводи се у саопштењу.
Путин и Бенет су се сагласили да наставе са дијалогом.
Разговор је одржан на иницијативу израелске стране.
17:57 14.03.2022
Украјински авиони Су-25 - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
РУСИЈА
Руска војска: Неће бити милости за стране плаћенике у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала